foto: Shutterstock
Cik ilgi var lietot mikrošķiedras lupatiņu un kas slēpjas tās sastāvā?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 4. aprīlis, 06:55

Cik ilgi var lietot mikrošķiedras lupatiņu un kas slēpjas tās sastāvā?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Neatsverams palīgs saimniecībā ir mikrošķiedras lupatiņa, ko izmanto iekštelpu, automašīnas, drēbju un pat apavu tīrīšanai. Ar to var slaucīt putekļus, tīrīt traipus, galda virsmu, flīzes, spodrināt loga rūtis un glāzes. 

Mikrošķiedra ir 100 % poliesters vai poliestera un neilona sajaukums, kas iegūts no plastmasas. Kā liecina nosaukums, tā ir ļoti smalka, pat 200 reižu tievāka par cilvēka matu. Tieši smalkā šķiedra atšķirībā no ierastajām kokvilnas līdziniecēm šo lupatiņu padara tik īpašu, jo tā spēj uzsūkt daudz vairāk ūdens un ātrāk izžūt.

Mikrošķiedrai ir abrazīva faktūra, tāpēc var labāk noberzt piekaltušus netīrumus, un šādu drāniņu var lietot gan sausu, gan mitru – tā uz virsmas neatstāj plūksnas. Nereti mikrošķiedras lupatiņa virtuvē vai vannas istabā lieliski tiek galā ar traipiem, neizmantojot ķīmiskus līdzekļus. Mikrošķiedrai ir ilgs mūžs – šāda lupatiņa labi kalpos vairākus gadus. 

Ražotājs parasti norāda, kādai virsmai lupatiņa ir paredzēta, piemēram, stiklam vai virtuves tīrīšanai, taču vairums ir universālas un izmantojamas pēc nepieciešamības. Var iegādāties arī mikrošķiedras lupatiņas ar ieaustu sudraba diegu – tās ir antibakteriālas, jo iznīcina baktērijas. Tad mazāk jāizmanto ķīmiskie līdzekļi un arī pašas lupatiņas retāk jāmazgā.

Kā pareizi kopt?

Mikrošķiedras lupatiņu mazgā ar rokām vai veļas mašīnā, taču atsevišķi no citas veļas. To var mazgāt aukstā vai karstā ūdenī, lai tiktu vaļā no smakām, var izmantot veļas pulveri, bet ne veļas mīkstinātāju vai balinātāju. Lai gan mikrošķiedras drāniņu var mazgāt karstā ūdenī un žāvēt uz radiatoriem, tomēr ar karstiem priekšmetiem un virsmām jādarbojas uzmanīgi – lai, tīrot karstu plīti, nesakustu. Jutīgāki cilvēki teic, ka lupatiņa nav patīkama taustei. Ja arī tev tā ir, uzpošot māju, velc rokās gumijas cimdus!