foto: Shutterstock
Ne viss dzintars ir vienlīdz derīgs - kā atšķirt īsto no viltus?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 6. aprīlis, 06:46

Ne viss dzintars ir vienlīdz derīgs - kā atšķirt īsto no viltus?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā mīl meklēt dzintaru - kāds bērnībā krāva krastā izmesto jūras zāli cerībā uz zeltainu spīdumu, bet kāds arī tagad pastaigas laikā gar jūru pameklē dzintariņus. Taču cilvēki atceras arī viltus dzintara briesmas.

Ieraudzīt garajā Liepājas pludmalē cilvēkus, kas nesteidzīgi pastaigājas gar jūru, reizēm noliecas un parauga jūras izmestās aļģes ir ierasta parādība, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

Pēdējo gadu desmitu laikā Liepājas iedzīvotāji ir stingri apguvuši, ka ir ne tikai īsts dzintars, bet arī viltus. Ļoti bīstams.

Tas ir Krievijas armijas mantojums. 90. gados karaspēks devās prom no Latvijas un nopludināja jūrā munīciju ar balto fosforu. Kopš tā laika viļņi ik pa brīdim izmet krastā fosfora gabaliņus, kas ārēji ļoti atgādina dzintaru.

Uz jautājumu "Vai jums gadījies viltus dzintars?" pilsētnieki biežāk atbild "Paldies Dievam, nē!", jo par sekām taču zina praktiski visi. Daži ir no savas pieredzes. Piemēram, kāda sieviete atceras, ka, atnesot mājās savākto dzintaru somiņā, atklājusi, ka tā kūp, jo iekšā izrādījies fosfors.

Tāpēc - neņemiet akmentiņus dzeltenzaļganā krāsā ar it kā aprūsējušu virsmu. Viltus dzintars atšķirībā no īstā nespīd. Tas ir ļoti līdzīgs īstajam. Pat pieredzējuši vācēji var kļūdīties. Ja ir kaut kripatiņa šaubu, neņemiet šo gabaliņu. Tas var iedegties plaukstā, kabatā, saulē un apdegumi var būt ļoti spēcīgi.

Tēmas