foto: no privātā arhīva
Nepareizi taisot putnu būri, cilvēki dzenim izbaro zīlīšu mazuļus
Zīlīšu būris kļuvis par dzeņa barotavu. Dēlītis novietots par tālu no skrejas, kas ļauj izķeksēt mazuļus.
Noderīgi ikdienā
2024. gada 2. aprīlis, 07:01

Nepareizi taisot putnu būri, cilvēki dzenim izbaro zīlīšu mazuļus

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Vēloties palīdzēt putniem ar būrīšiem, der prasīt padomu ornitologiem. Pretējā gadījumā būra vietā var iznākt barotava, kā šajā gadījumā.

“Pasniegt dzenim pusdienās zīlīšu mazuļus – vai tas bija mērķis šī būrīša licējam?” vaicā bioloģe, Latvijas Dabas fonda projektu vadītāja Ilze Priedniece. “Visticamāk, ka nē. Iespējams, laipiņa zem skrejas ir  neveiksmīga interpretācija dēlītim, kas pasargā putnu perējumu no caunām un kaķiem.”

Tomēr šajā gadījumā centimetriem ir nozīme un par tālu no skrejas novietots dēlītis ļauj gaļēdājam dzenim tikt pie iemītniekiem. Dzenis, protams, var arī izkalt būrīša skreju vai sānus arī pareizi izgatavotam būrim, taču tad jāiegulda daudz vairāk enerģijas, un citas barošanās iespējas (kāpuri koksnē vai kas cits) var izrādīties vilinošākas, norāda Priedniece.  

foto: LETA
Sēžampuļķis ir ne tikai lieks, bet arī bīstams – tas ļauj lielākiem putniem piekļūt būra iemītniekiem.

Jāatceras arī, ka būrīša iekšējās sienas nekādā gadījumā nedrīkst būt ēvelētas, jo tad putnēniem būs apgrūtināta vai pat neiespējama izkļūšana ārā un tie ies bojā, skaidro dabas draugs un putnu vērotājs Valdis Zariņš vietnē simbaro.lv.

Būrītim jābūt bez spraugām, jāizgatavo no neēvelētiem, sausiem dēļiem, jo no mitriem taisīts, ar laiku izžūstot un dēļiem mainot formu, var kļūt šķirbains. Jumtiņu vēlams nosegt ar skārdu, ruberoīdu vai citu ūdensnecaurlaidīgu materiālu.

foto: Publicitātes foto
Pareizi izgatavots zīlīšu būris – dēlītis tieši zem skrejas.

Piestiprinot pie koka, būrītis nedrīkst būt kustīgs un šūpoties vējā. Skrejai jābūt saskatāmai pa gabalu, pavērstai pret atklātu vietu, aptuveni austrumu, ziemeļaustrumu vai dienvidaustrumu virzienā.

Vēlams kaut neliels jumta pagarinājums virs sienām. Vairāku putnu sugu būriem jābūt ar atveramu jumtiņu, jo to iemītnieki paši neizmet ārā iepriekšējo gadu ligzdas būvmateriālu, bet vij pa virsu vecajai. Tāpēc šie būri rudenī obligāti jāiztīra, citādi pēc dažiem gadiem tie kļūst putniem nelietojami.