Nenovērtētās ķimenes. Ko tās spēj paveikt tavas veselības labā?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Nenovērtētās ķimenes. Ko tās spēj paveikt tavas veselības labā?

"100 Labi Padomi"

Ķimenes ir viens no visvecākajiem garšaugiem, kas aug un ko plaši lieto mūsu platuma grādos; tās visos laikos izmantotas veselības uzturēšanai un kā garšviela.

Ķimenes ir brīnišķīgs līdzeklis, kas veicina gremošanu un novērš vēdera uzpūšanos, tāpēc tās vajadzētu lietot daudz vairāk un biežāk, ne tikai kāpostu un pākšaugu ēdienos. Šķipsniņa ķimeņu iederas lielākajā daļā ēdienu: gaļas ēdienos, mērcēs, zupās, dažādos dārzeņu, siera un biezpiena ēdienos, salātos, maizē, bulciņās, cepumos un dzērienos.

Ja nepatīk krasais garšu kontrasts starp ēdienu un nejauši pārkostu ķimeni, iesākumā var ķimenes samalt un pēc tam pamazām pieradināties pie diezgan spēcīgās garšas, kas slēpjas sēkliņā.

Kā pašiem pagatavot ķimeņu eļļu?

Vienlīdz labi noder gan salātiem, gan mērcēm un marinādēm, gan iepilināšanai zupā un grauzdiņu maizes apziešanai.

  • 200 ml kvalitatīvas eļļas (saulespuķu vai olīveļļas)
  • 2 ēdk. ķimeņu

1. Ķimenes apgrauzdē sausā pannā, pēc tam pielej eļļu un sakarsē līdz 70 grādiem.

2. Rūpīgi samaisi, lej burciņā vai pudelē, aizkorķē un uz 3–4 dienām atstāj istabas temperatūrā.

3. Liec vēsumā. Labi glabājas vairākus mēnešus.

Ķimeņu uzlējums

Labs gremošanas veicināšanai.

  • 40 g ķimeņu sēklu
  • 100 g karameļu cukura
  • 500 ml laba degvīna
  • svaigas piparmētras zariņš

1. Ķimeņu sēklu viegli saberz un samaisi ar karameļu cukuru. Ber burkā un pielej 500 ml laba degvīna; der arī ar augļu vai ogu garšu. Pievieno piparmētras zariņu un uzliec vāku.

2. Noliec burku istabas temperatūrā uz 3–4 nedēļām. Katru dienu sakrati, lai cukurs izkūst.

3. Izkās, ielej mazās pudelītēs un noturi vēl pāris nedēļu.