foto: Shutterstock
Kā kopt apavus, kad ielas burtiski pludo sāļā sniega žļurgā?
Labi kopti apavi kalpos daudz ilgāk.
Noderīgi ikdienā
2024. gada 24. janvāris, 06:14

Kā kopt apavus, kad ielas burtiski pludo sāļā sniega žļurgā?

Jauns.lv

Kvalitatīviem ādas apaviem vajadzētu kalpot vairākus gadus, taču mūsu klimatiskajos apstākļos tas nav tik vienkārši. Lietus vai, vēl ļaunāk, sniegs kopā ar sāli ziemā var sabojāt pat labākās kvalitātes apavus, ja tos pareizi nekopsi.

foto: Shutterstock

Ko darīt, lai apavus saglabātu arī tad, kad ielas pārvēršas sniegainā sāls žļurgā? 

Pirmais noteikums ir labi "pabarot" ādas apavus uzreiz pēc to iegādes. Apavu "barošana" ietver dažādus aerosolus un ziedes, kas impregnē ādu un novērš mitruma iesūkšanos. Tāpēc, ja jūsu apavu tirgotājs piedāvā apavu kopšanas produktus, nevilcinieties - labi kopti apavi kalpos daudz ilgāk.

Labs ieradums ir regulāri tīrīt apavus, kad esat atgriezies mājās. Ne tikai dubļi, citi netīrumi un putekļi, bet arī sāls paliekas ļoti kaitē apaviem. Tās var ieēsties ādā, atstāt traipus un sabojāt zābaku izskatu. Netīriet ar pārāk slapju, bet ar viegli samitrinātu drānu vai sūkli. Ja apavi ir ļoti slapji, labāk tos žāvēt dabiskā, nevis pārāk augstā temperatūrā pie radiatoriem. 
Pēc izžūšanas āda sacietē un izžūst, un tā ir jābaro ar īpašu apavu krēmu vai balzamu.

foto: Shutterstock

Periodiski mainiet apavu zolītes. Ja iespējams, izmantojiet rezerves zolītes un regulāri tās nomainiet. Tas ne tikai palīdzēs novērst nepatīkamu aromātu, bet arī palīdzēs apavam ilgāk saglabāt formu.

Pievērsiet lielāku uzmanību apavu apakšējai daļai - apakšzolei. Pazole un šuves pie tās ir vairāk pakļautas sāls iedarbībai, tāpēc, kopjot apavus, centieties šīs vietas tīrīt īpaši rūpīgi. 

Nanotehnoloģijas. Katru gadu parādās jauni apavu kopšanas produkti un tehnoloģijas. Dažos aerosolos ir nanodaļiņas, kas veido aizsargkārtu uz apavu virsmas. Šis slānis aiztur mitrumu, neļauj netīrumiem iekļūt ādā un aizsargā pret sāls atstātajiem traipiem.