11 gudrības, ko der zināt par banāniem
foto: Shutterstock
Ja miza ir saules dzeltenumā, banānam vajadzētu būt mīkstam un saldam. Jo zaļāks banāns, jo vairāk tajā cietes un mazāk cukura.
Garšīgi

11 gudrības, ko der zināt par banāniem

"100 Labi Padomi"

Banāni, kas nonāk mūsu veikalos, ir pavisam, pavisam niecīga daļa no tās daudzveidības, kas aug un ko ēd tradicionālajās banānu audzēšanas zemēs. Turklāt banāniem ir ļoti atšķirīga iedarbība uz cilvēka organismu un veselību.

Ir šķirnes, kuru augļi uzmundrina, un ir tādas, kuru augļi rada miegainību. Ir šķirnes, kas seksuāli uzbudina, un ir tādas, kas rada pretējo efektu. Ir arī tādi banāni, no kuriem, apēdot vienu augli, rodas erotisks noskaņojums, bet, ja apēd arī otru, – visa erotika vējā. Kāda iedarbība ir mūsu veikalos nopērkamajiem, pircēji, protams, nezina, jo pavadzīmēs tas netiek rakstīts.

Ko der zināt par banāniem?

 * Eiropā visvairāk ieved tā dēvētos augļu vai deserta banānus, ko lielākoties izmanto ēšanai svaigā veidā, saldo ēdienu, saldējumu un arī kariju gatavošanai.

* Mini banāni ir ievērojami mazāki par deserta banāniem, toties ievērojami aromātiskāki un saldāki. Izmanto tāpat kā deserta banānus.

* Miltainie, vārīšanai piemērotie banāni nav baudāmi svaigā veidā. Tos vāra, cep uz pannas un krāsnī un pasniedz kā piedevu zivīm un gaļai. Daudzās Āfrikas un Āzijas zemēs šie banāni spēlē līdzīgu lomu kā pie mums kartupeļi. Mizas mēdz būt gan zaļas, gan dzeltenas, gan sarkanas.

foto: Shutterstock

* Nereti maldīgi mēdz domāt, ka visi banāni ar sarkanu mizu ir vārāmie; nē, arī svaigi ēdami ir sarkanā krāsā. Tiem mīkstums ir tumšāks un saldāks nekā deserta banāniem.

* Ābolu banāni savu nosaukumu ieguvuši, kā jau var iedomāties, no līdzības ar āboliem, proti, mīkstums garšo viegli skābeni un tiešām atgādina ābolu.

* Ja banāna miza ir ļoti gaiši dzeltena, tas nozīmē, ka pats auglis vēl ir ciets un diezgan bezgaršīgs. Ja miza ir saules dzeltenumā, banānam vajadzētu būt mīkstam un saldam. Jo zaļāks banāns, jo vairāk tajā cietes un mazāk cukura.

* Ēšanai svaigā veidā vispiemērotākie ir nogatavojušies banāni, kuriem uz mizas jau parādījušies brūni plankumiņi. Savukārt cepšanai ieteicami stingri banāni ar gaišāku mizu.

* Ja gadījies nopirkt zaļganus vai dzeltenzaļus augļus, tie istabas temperatūrā diezgan ātri nogatavosies. Ja grib, lai nogatavojas vēl ātrāk, banānus ieliek papīra maisiņā un pieliek klāt kādu ābolu.
 

foto: Shutterstock

* Nomizots banāns ātri zaudē krāsu, kļūst brūngans, taču garšu nemaina. Šādā gadījumā labi noder citronu sula, ar ko apslaka nomizoto banānu. Arī banānu ēdieni nav domāti ilgākai uzglabāšanai un uzsildīšanai, jo tie ātri kļūst pelēki.

* Banānu ēdieniem piemērotas garšvielas ir karijs, ingvers, kanēlis, vaniļa, krustnagliņas. Banānu saldēdieniem laba piedeva būs nedaudz vīna, ruma vai apelsīnu liķiera.

* Sablendētus banānus ar citronu sulu var arī iesaldēt.
 

foto: Shutterstock

Cepti banāni ar medu un mandelēm

Ļoti vienkārši un ļoti ātri pagatavojams saldēdiens, turklāt arī ļoti garšīgs!

4 porcijas
15 minūtes

4 banāni
1 ēdk. citronu sulas
4 ēdk. medus
60 g sviesta
100 g mandeļu plēksnīšu

1. Banānus nomizo un apslaki ar citronu sulu.
2. Pannā izkausē sviestu un pievieno medu, tad ieliec banānus un, ik pa laikam apgrozot, cep, līdz medus un sviesta maisījums vairs nemet burbuļus.

3. Pieber mandeles un cep vēl 5 minūtes.

4. Banānus uzmanīgi uzliec uz šķīvja, pārlej ar sīrupu un izrotā ar mandelēm.

Vēl vieni ātrie banāni

Katliņā uzvāri kokosriekstu pienu un pievieno ripiņās vai gabaliņos sagrieztus banānus. Pasniedz galdā siltus un pārkaisi ar kokosriekstu skaidiņām. Labi garšo arī ar saldējumu.