Noderīgi ikdienā
2023. gada 8. maijs, 06:23

VIDEO: vērtīgi padomi pasīvās mājas būvēšanā

Jauns.lv

Komunikācijas, saules gaismas pieejamība, atļaujas un regulas – mājas būvniecība ir sarežģīts process, ko būtiski atvieglo speciālistu piesaistīšana jau zemes gabala iegādāšanās brīdī.

Sapnis par dzīvokli pārtop pasīvajā mājā

Pēteris ar ģimeni iesākumā lūkojās dzīvokļa virzienā, bet tam radās šķēršļi, kurus pārvarot dzima doma par savu māju. Domāts – darīts, un šobrīd uz sludinājumu portālā atrastā zemes gabala jau slejas skaidras pasīvās mājas aprises. Pēteris uzskata, ka viena no viņam piederošā zemes gabala pievienotajām vērtībām ir pilsētas ūdensvada un kanalizācija pieejamība. Tas būtiski atvieglos mājas apsaimniekošanu. Tā kā māja pasūtīta “CMB Housing Solutions”, galveno komunikāciju pieslēgumi jau bija iestrādāti pamatu plātnē un pārējais, tai skaitā elektrība, iekšējais ūdensvads, internets, vājstrāvu tīkli utt., bija viegli samontējami mājas ārsienu instalācijas slānī un starpsienās. Līdz ar to nekādas rūpes tas nesagādā – atliek vien sagaidīt pieslēgumu no pašvaldības.

Pērc zemi, apdomā komunikācijas

Arī “CMB Housing Solutions” arhitekts Andis Geste atzīst: iegādājoties zemes gabalu, primāri jāpievērš uzmanība tam, vai un kādas komunikācijas ir pieejamas. Ūdens un elektrība ir vajadzīgi, jau sākot būvēt māju, tāpēc par to ir jāpadomā laikus. Ikviens arhitekts var izstrādāt projektu un palīdzēt ar infrastruktūras sakārtošanu. Andis Geste uzsver, ka pasīvajām mājām nav vajadzīgi nekādi īpaši risinājumi: “Tā ir standarta māja, tikai ar ļoti labu energoefektivitāti.” Ja nav iegūstamas pilsētas komunikācijas, tā arī nav liela problēma – gan ūdensvadu, gan kanalizāciju var izveidot vietējo. Tos, kas būvēs pasīvo māju, “CMB Housing Solutions” eksperts aicina īpašu uzmanību pievērst zemes gabala novietojumam – tam, cik tas pieejams saules gaismai jeb izsauļojumam. Saule ir būtisks dabiskās siltuma enerģijas ieguves avots, tāpēc saules ieguvei jāpievērš papildus uzmanība. Var gadīties, ka jāizvēlas starp skaistu skatu aiz loga un energoefektivitāti, kas jebkurā gadījumā būs augstāka, nekā ēkai, kas nav būvēta pēc pasīvās mājas standartiem.

No moduļu mājām līdz unikāliem risinājumiem

Lai atvieglotu ceļu uz savu mājokli, “CMB Housing Solutions” izstrādājuši piedāvājumu grozu, kurā ietilpst arī moduļu mājas, kuras pamatā ir nelielas, toties dabūjamas jau pilnībā nokomplektētas – tās jau gatavas atved uz zemes gabalu, pieslēdz komunikācijām un uzreiz ir apdzīvojamas. Tāpat pieejamas augstas energoefektivitātes tipveida projektu dzīvojamās ēkas, kuras atliek vien izvēlēties no piedāvājuma. Savukārt tiem, kas vēlas ko īpašāku un unikālāku, pieejami projektētāja pakalpojumi. Speciālists sadarbībā ar klientu izveidos unikālu projektu atbilstoši klienta vēlmēm un izvēlētā zemes gabala specifikai. Andis Geste uzsver, ka arī šajā gadījumā klienta laika patēriņš būs minimāls. “Mēs satiksimies, visu izrunāsim un tālāk jau projekta gaitā attālināti saskaņosim nianses. Turklāt mēs parūpēsimies par visām nepieciešamajām atļaujām un saskaņojumiem,” uzsver arhitekts.

Materiāls tapis sadarbībā ar “CMB Housing Solutions”.

Tēmas