foto: Shutterstock
Cik bieži mazgāt suni un kaķi? Un, vai vispār mazgāt?
Mūsu mīluļi
2023. gada 12. aprīlis, 06:50

Cik bieži mazgāt suni un kaķi? Un, vai vispār mazgāt?

"100 Labi Padomi"

Mājdzīvnieku saimnieki pievērš lielu uzmanību savu mīluļu barībai un pastaigu režīmam, bet jautājums par mazgāšanu rodas tikai tad, ja dzīvnieks atnāk no pastaigas ļoti netīrs. Taču tas, cik bieži un kā mazgāt kaķi vai suni, ir svarīgi.

Nemazgāta kažoka specifiskā smaka ir ļoti noturīga, tā ieēdas mēbeļu pārvalkos, saimnieku apģērbā, un tikt vaļā no tās nemaz nav viegli. Arī pats dzīvnieks jūt diskomfortu. Rūpējoties par sava četrkājainā drauga izskatu, tu vienlaikus rūpējies arī par viņa veselību, jo ādas un kažoka stāvoklis dzīvniekam ir ļoti svarīgs. 

Sunim piemērots šampūns

Paraugoties uz tiem suņu cilts pārstāvjiem, kas bieži apmeklē izstādes, var nojaust, ka viņiem visdrīzāk nav suņu smakas, vilna ir brīnišķīga, spīdīga un tīra. Tas ir tikai tāpēc ka saimnieks rūpīgi kopj mājdzīvnieka kažoku. Bet arī bezšķirnes suns nebūt nav sliktāks par tiem, kuriem piešķir medaļas prestižās sacensībās, un ir pelnījis labu kopšanu.

Mazgāt suni ar tam paredzētu šampūnu un tik bieži, cik nepieciešams, nemaz nav dārgi un sarežģīti. Svarīgi paturēt prātā, ka suņa āda ir maigāka un sausāka nekā cilvēkiem un dabiskās smērvielas, ko izstrādā ādā esošie tauku dziedzeri, ar cilvēkiem domātiem mazgāšanas līdzekļiem nomazgājas, tāpēc suns jāmazgā ar speciālu viņam domātu šampūnu.

Bezizejas situācijā var izmantot kvalitatīvu šampūnu sausiem un bojātiem matiem. Pērkot šampūnu sunim, vienmēr izpēti piedāvājumu – tie domāti noteiktām suņu šķirnēm un dažādām spalvām. Lielākai pārliecībai pakonsultējies ar zooveikala konsultantu vai veterinārārstu.

Vanna sunim

Nelej šampūnu tieši uz spalvām. Vispirms kārtīgi saslapini suni, lai no viņa tecētu ūdens, bet šampūnu atšķaidi kādā traukā. Nežēlo šampūnu, saziepē suni vismaz divreiz, katru reizi labi izskalojot putas. Ūdenim jābūt siltam, nevis karstam vai vēsam. Mazgājot dzīvnieku, uzmani, lai tā ausīs nesatek ūdens. Pēc mazgāšanas ietin mīluli dvielī, izcel no vannas un rūpīgi noslauki, bet neatstāj ietītu dvielī, jo tad spalvas izsutīs un bojāsies. Pēc mazgāšanas spalvām jābūt slidenām. Arī suņi var saaukstēties, tāpēc neļauj tam pēc vannošanās uzturēties caurvējā vai doties ārā vējā.

Cik bieži mazgāt suni?

Tas ir mīts, ka suni nevar bieži mazgāt, jo tad sabojāsies viņa kažoks. Šāds uzskats radies tāpēc, ka savulaik suņus mazgāja tikai ar cilvēkiem domātiem šampūniem vai ziepēm, kas patiešām negatīvi ietekmē mājdzīvnieka kažoku. Mūsdienās suņu šampūnu izvēle ir plaša, tāpēc dzīvnieku var mazgāt tik bieži, cik nepieciešams. Vasarā to var darīt biežāk, jo suņi svīst tāpat kā cilvēki. Ar gadiem suņa āda kļūst sausāka un plānāka. Vecākiem dzīvniekiem ir paredzēti speciāli šampūni, un tie jāmazgā retāk nekā jaunībā. 

Murrātāja vannošana

Uzskata, ka kaķus vispār nevajag mazgāt, izņēmums ir tad, kad dzīvnieks sasmērējies. Daļēji tā ir tiesa – kaķiem vanna pienākas daudz retāk. Ja mincis iet ārā, pēc pastaigas var nomazgāt tikai netīrās ķermeņa daļas. Tomēr, ja mājas kaķi vasarā aizved uz laukiem vai vasarnīcu, pēc sezonas to vēlams kārtīgi izvannot. Ja dzīvnieks vispār neiet ārā, pietiek ar divām mazgāšanas reizēm gadā. Vannojot uzmani, lai kaķa ausīs nesatek ūdens. Arī kaķi mazgā ar speciāli tam paredzētu šampūnu atbilstoši spalvas garumam. Pēc mazgāšanas mīluli kārtīgi nosusini dvielī un sargā no caurvēja.