Kas jāzina par gaļas šmorēšanu? 3 receptes no Ulmaņlaikiem
Kad gaļu mazā katliņā šmorē un sutina, tad vispirms jāieliek sviests vai tauki, vai abi kopā, jāsacepina brūni un tad jāliek gaļas gabals vai atgriezumi iekšā. Arī tie jāapcepina no visām pusēm brūni, un tad var pieliet drusku ūdens un visu lēni cepināt. Kad ūdens izgarojis, tad tas atkal no jauna jāpielej. Žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā 3 sātīgu gaļas ēdienu receptes.
Cūkas gaļas, kartupeļu un sēņu sautējums
Pasniedz ar skābētiem gurķiem
4 porcijas
400 g labu cūkgaļas atgriezumu
800 g nomizotu kartupeļu
200 g vārītu sēņu
2 sakapāti sīpoli vai puravi
4 ēdk. skābā krējuma
2 ēdk. miltu
taukvielas
sakapāti zaļumi
ūdens vai buljons
sāls, malti melnie pipari
1. Gaļas atgriezumus sagriež nelielos gabaliņos.
2. Katlā sakarsē taukvielas, apcep gaļu kopā ar sīpoliem un sēnēm. Pieber sāli un piparus, pielej ūdeni vai buljonu, lai gandrīz pārklātu visus produktus, un sautē, līdz gaļa pusmīksta.
3. Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un izsautē mīkstus.
4. Sabiezina ar izkarsētiem miltiem, pieliek krējumu, lej dziļākā traukā un pārkaisa ar zaļumiem.
Sautētas cūkas aknas
Pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu dārzāju salātiem. No norādītā daudzuma pietiek 4 porcijām.
100 g garšsakņu
100 g skābā krējuma
60 g tauku
40 g miltu
ūdens vai buljons
sāls, malti melnie pipari
1. Notīrītas aknas sagriež iegarenos gabaliņos, pārkaisa sāli un piparus. Apviļā miltos, liek katlā sakarsētos taukos un apcep.
2. Pielej karstu ūdeni, pieliek garšsaknes un sautē 15–20 minūtes.
3. Pievieno krējumu un lej dziļākā traukā.
Gaļas plācenīši
Sakārto uz garenas bļodas un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, krējuma, tomātu vai sīpolu mērci. No norādītā daudzuma pietiek 4 porcijām.
600 g sautētas vai vārītas zupas gaļas
1 sakapāts sīpols
4 olas
2 baltmaizes šķēles
1 ēdk. skābā krējuma
taukvielas cepšanai
rīvmaize
sāls, malti pipari
1. Gaļu samaļ. Pievieno izmērcētu un nospiestu baltmaizi, sīpolus, olas, sāli, piparus un samaļ vēl 2 reizes.
2. Pieliek krējumu un ar karoti vēlreiz labi samīca.
3. Ar rīvmaizes palīdzību veido iegarenas kotletes un cep karstās taukvielās.