Kas jāzina par gaļas šmorēšanu? 3 receptes no Ulmaņlaikiem
Vecmāmiņu gaumē gatavoti gaļas ēdieni ziemā šķitīs sevišķi gardi. Labu ēstgribu!
Garšīgi

Kas jāzina par gaļas šmorēšanu? 3 receptes no Ulmaņlaikiem

Jauns.lv

Kad gaļu mazā katliņā šmorē un sutina, tad vispirms jāieliek sviests vai tauki, vai abi kopā, jāsacepina brūni un tad jāliek gaļas gabals vai atgriezumi iekšā. Arī tie jāapcepina no visām pusēm brūni, un tad var pieliet drusku ūdens un visu lēni cepināt. Kad ūdens izgarojis, tad tas atkal no jauna jāpielej. Žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā 3 sātīgu gaļas ēdienu receptes.

Cūkas gaļas, kartupeļu un sēņu sautējums

Pasniedz ar skābētiem gurķiem

4 porcijas

400 g labu cūkgaļas atgriezumu

800 g nomizotu kartupeļu

200 g vārītu sēņu

sāls, malti melnie pipari

1. Gaļas atgriezumus sagriež nelielos gabaliņos.

2. Katlā sakarsē taukvielas, apcep gaļu kopā ar sīpoliem un sēnēm. Pieber sāli un piparus, pielej ūdeni vai buljonu, lai gandrīz pārklātu visus produktus, un sautē, līdz gaļa pusmīksta.

3. Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un izsautē mīkstus.

4. Sabiezina ar izkarsētiem miltiem, pieliek krējumu, lej dziļākā traukā un pārkaisa ar zaļumiem.

Sautētas cūkas aknas

Pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu dārzāju salātiem. No norādītā daudzuma pietiek 4 porcijām.

Aknas pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu dārzāju salātiem.
Aknas pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu dārzāju salātiem.

100 g garšsakņu

100 g skābā krējuma

60 g tauku

40 g miltu

ūdens vai buljons

sāls, malti melnie pipari

1. Notīrītas aknas sagriež iegarenos gabaliņos, pārkaisa sāli un piparus. Apviļā miltos, liek katlā sakarsētos taukos un apcep.

2. Pielej karstu ūdeni, pieliek garšsaknes un sautē 15–20 minūtes.

3. Pievieno krējumu un lej dziļākā traukā.

Gaļas plācenīši

Sakārto uz garenas bļodas un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, krējuma, tomātu vai sīpolu mērci. No norādītā daudzuma pietiek 4 porcijām.

Plācenīšus liek galdā kopā ar vārītiem kartupeļiem, krējuma, tomātu vai sīpolu mērci.
Plācenīšus liek galdā kopā ar vārītiem kartupeļiem, krējuma, tomātu vai sīpolu mērci.

600 g sautētas vai vārītas zupas gaļas

1 sakapāts sīpols

4 olas

2 baltmaizes šķēles

1 ēdk. skābā krējuma

taukvielas cepšanai

rīvmaize

sāls, malti pipari

1. Gaļu samaļ. Pievieno izmērcētu un nospiestu baltmaizi, sīpolus, olas, sāli, piparus un samaļ vēl 2 reizes.

2. Pieliek krējumu un ar karoti vēlreiz labi samīca.

3. Ar rīvmaizes palīdzību veido iegarenas kotletes un cep karstās taukvielās.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock