foto: Shutterstock
Galda karaliene – sarkanā biete! Divas ļoti vērtīgas sastāvdaļas, ko tā satur
2022. gada 28. decembris, 05:58

Galda karaliene – sarkanā biete! Divas ļoti vērtīgas sastāvdaļas, ko tā satur

"100 Labi Padomi"

Pirms pāris desmitgadēm sarkanās bietes tika izmantotas vien pāris ēdienos, bet tagad šī košā sakne ir ļoti modē – tā tiek iecepta maizē, pievienota desertiem un pasniegta kā uzkoda.

Bietes laiku lokos

Vai zināji, ka bietes, kādas tās pazīstam tagad, attīstījušās no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm? Tās augušas piekrastes zonās no Indijas līdz pat Anglijai.

Tuvajos Austrumos senatnē par labām atzina tikai biešu lapas, bet senie romieši jau 4. gs. biešu saknes pievienoja buljonam vai ēda ar medu, piedzerot klāt vīnu. Viņi uzskatīja, ka bietes ir afrodīzijs, un ticēja, ka sieviete un vīrietis iemīlēsies viens otrā, ja apēdīs ēdienu, kas pagatavots no vienas bietes. Eiropā bietes sāka gatavot tikai viduslaikos.

Līdz 16. gs. pasaulē zināja tikai garenas formas bietes, mūsdienās to saknes atkarībā no šķirnes ir gan ar apaļas, gan garenas, gan koniskas, arī krāsa var būt ne tikai ierastā rubīnsarkanā, bet arī spilgti sarkana, dzeltena, rozā un pat balta.

Tavai veselībai

Bietes satur daudz dažādu uzturvielu, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu, un tajās ir arī divas ļoti vērtīgas sastāvdaļas – betaīns un nitrāti. Betaīns ir antioksidants, kas ne tikai piešķir bietēm sarkano krāsu, bet arī palīdz organismam cīnīties pret iekaisumiem un var novērst hronisku slimību attīstīšanos, palīdz atbrīvoties no depresijas, uzlabo garastāvokli. Savukārt bietēs esošie nitrāti var palīdzēt samazināt paaugstinātu asinsspiedienu.

Labāk svaigas vai vārītas

Bietes ir garšīgas gan vārītas, gan ceptas, gan tvaicētas, gan grilētas, tāpēc eksperimentē ar dažādām gatavošanas metodēm, lai atrastu sev piemērotāko. Ļoti garšīgas ir ceptas bietes, tām ir patīkama dūmakaini salda garša un maiga tekstūra. Nebaidies ēst bietes arī svaigas – tās ir ļoti kraukšķīgas un ar labu garšu. Svaigas bietes var smalki sarīvēt vai sagriezt un pievienot salātiem, no tām var arī izspiest sulu vai sablendēt biezenī.

Zināšanai

  • Biešu lapās ir krietni vairāk C vitamīna nekā saknē, tāpēc vasaras sākumā gatavo bietīti ar visām lapām.
  • Ja plāno biešu saknes uzglabāt ledusskapī, pirms tam nogriez lapas, atstājot apmēram 2 cm garus kātiņus, lai tās neatņem saknei mitrumu. Ledusskapī uzglabā nemazgātas bietes!
  • Pagrabā bietes vislabāk glabāsies +2–4 grādu temperatūrā.
  • Pirms vārīšanas vai cepšanas bietes nevajag griezt vai mizot, jo tad tās izdala sulu un kļūst blāvākas.
  • Biešu sulu var izmantot kā dabisku pārtikas krāsvielu.
  • Paturi prātā, ka bietes satur dabisko krāsvielu, tāpēc notraipa visu, kas tām pieskaras, arī tavas rokas un virtuves dvieli. Ja nevēlies, lai tā notiek, velc rokās gumijas cimdus un uzkopšanai izmanto papīra dvieļus.

Tēmas