foto: Shutterstock
Nekad nedarbini sildītāju naktī! Svarīgas lietas, kas jāzina, ja izmanto elektrisko sildītāju
Noderīgi ikdienā
2022. gada 27. septembris, 10:42

Nekad nedarbini sildītāju naktī! Svarīgas lietas, kas jāzina, ja izmanto elektrisko sildītāju

Jauns.lv

Koku lapas krāsojas sārtos toņos un jau aizvadītas pirmās naktis, kad gaisa temperatūras stabiņš noslīdējis zem nulles – klāt rudens. Bēgot no rudens drēgnuma, liekam lietā elektriskos sildītājus. To dažādība mūsdienās ir liela – eļļas sildītāji, konvektori, termoventilatori. Lai arī kādu sildītāju neizvēlētos, svarīgi to lietot elektrodroši – ko ņemt vērā? AS "Sadales tīkls" speciālisti sagatavojuši piecus praktiskus ieteikumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Pirms pievieno rozetei, pārbaudi sildītāja tehnisko stāvokli 

Pirms kontaktligzdai pieslēdz elektrisko sildītāju, pievērs uzmanību ierīces vada izolācijai – laika gaitā tā mēdz nolietoties un saplaisāt. Apskati arī ierīces korpusu, vai tajā nav redzamas plaisas. Ja šādus bojājumus pamani, nekādā gadījumā nepieslēdz iekārtu elektrotīklam, kā arī atceries – bojāto vietu pārtīšana ar izolācijas lenti nav drošs risinājums. Tāpat noteikti notrauc no ierīces putekļus – īpaši, ja sildītājs kādu laiku nav lietots, jo pastāv risks, ka sakarsušie putekļi var aizdegties.

2. Sildītāju pieslēdz atsevišķai sienas kontaktligzdai

Elektriskais sildītājs ir lielas jaudas ierīce, tāpēc to visdrošāk ir pieslēgt atsevišķai sienas kontaktligzdai, nevis pagarinātāja rozešu blokam. Tāpat "Sadales tīkla" speciālisti atgādina – darbinot vairākas lielas jaudas ierīces vienlaicīgi (lieljaudas elektrotehnika ir arī, piemēram, elektriskā tējkanna, indukcijas plīts, trauku vai veļas mazgājamā mašīna), var notikt mājokļa elektrotīkla pārslodze, kas var palielināt īssavienojuma vai aizdegšanās risku.

3. Pievērs uzmanību sildītāja novietojumam

Būtiski, lai sildītājs atrastos vismaz metra attālumā no viegli uzliesmojošām vielām un materiāliem (piemēram, plāns audums, papīrs, sveces), kā arī vismaz pusmetra attālumā no sienas un mēbelēm. Ieslēgtu sildītāju arī nevajadzētu atstāt nepieskatītu mazu bērnu vai mājdzīvnieku tuvumā.

4. Neizmanto elektrisko sildītāju kā veļas žāvētāju

Jo īpaši ieteikums attiecas uz termoventilatoriem, kuriem šādā veidā tiek bloķēta gaisa cirkulācija. Apģērba žāvēšana uz elektriskā sildītāja ne vien apgrūtina tā darbību, bet arī rada aizdegšanās un ugunsnelaimes risku.

5. Nedarbini sildītāju naktī un atslēdz no rozetes, dodoties projām

Nekad neatstāj ieslēgtu sildītāju bez uzraudzības, tāpat speciālisti neiesaka to atstāt ieslēgtu naktī, jo tas var pārkarst un tuvumā esošie materiāli aizdegties. Lielākā daļa mūsdienu elektrisko sildītāju aprīkoti ar drošinātājiem, kas pārkaršanas gadījumā atvieno ierīci no elektrības padeves, taču jāņem vērā, ka vecāki modeļi var arī nebūt aprīkoti ar šādu funkciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās