foto: LETA
Vai arī man no 2023. gada būs nepieciešama eID karte?
AS "Swedbank" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu rīkotās akcijas atklāšanas pasākumā tiek instalēta elektroniskā identifikācijas karte jeb eID.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 21. septembris, 06:55

Vai arī man no 2023. gada būs nepieciešama eID karte?

"100 Labi Padomi"

Personas apliecība jeb eID karte no 2023. gada 1. maija būs obligāts personu apliecinošs dokuments ikvienam Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.

Līdz šim ikviens varēja izvēlēties, izmantot eID karti, pasi vai abus, bet no nākamā gada tieši eID karte būs primārais personu apliecinošais dokuments. Pamatojums – ar eID karti iedzīvotāji varēs elektroniskiem dokumentiem pievienot elektronisko parakstu, kas ir līdzvērtīgs tradicionālajam ar roku rakstītajam parakstam.

Pase turpmāk būs kā otrais dokuments tur, kur eID karte nevar tikt izmantota, piemēram, ceļošanai uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu dokumentu, ceļošanai kopā ar nepilngadīgu bērnu (lai nebūtu jāņem līdzi dzimšanas apliecība). Ar eID karti varēs ceļot uz Eiropas Savienības valstīm, kā arī Gruziju. Savukārt Latvijas nepilsoņi izceļot ārpus Latvijas robežām ar šo dokumentu nevarēs – tam būs nepieciešama pase.

Tie iedzīvotāji, kas jau tagad izmanto eID karti, varēs turpināt lietot to arī turpmāk, savukārt tiem, kuriem līdz 2023. gada 1. maijam būs pienācis laiks nomainīt pasi, jaunu izsniegs jau kopā eID karti, bet tiem, kam bija tikai pase, jādodas pēc jaunas eID kartes.

Ņem vērā!

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, Latvijā eID kartes nav vairāk kā 600 000 iedzīvotāju.  Lai izvairītos no gaidīšanas bezgalīgi garā rindā, neatliec dokumenta noformēšanu uz pēdējo brīdi!