Tiem, kuri nezina, kur likt milzīgo tomātu ražu
Tā dēvētie nestandarta tomāti – dažādu šķirņu, atšķirīgā lielumā, ar nelieliem bojājumiem – ļoti labi noder konserviem, kur nav svarīgs tomātu izmērs un izskats. Mērces un biezeņi ir viegli un vienkārši pagatavojami. Ātrai lietošanai šādus produktus var uzglabāt ledusskapī vai aukstā pagrabā, ilgākai glabāšanai ieteicams pasterizēt.
Tomātu mērce ar svaigu koriandru un ķiplokiem
Ir svarīgi sasmalcināt koriandru pēc iespējas smalkāk, citādi tas uzglabāšanas laikā kļūs staipīgs un traucējošs.
- 2 kg tomātu
- 3–4 ēdk. smalki sakapāta koriandra
- 1 ķiploka galviņa
- 1–1½ ēdk. sāls
- ½ tējk. maltu čili piparu
1. Tomātus ar mizu sagriez gabalos un blenderī sasmalcini. Lej katlā un, ik pa laikam apmaisot, vāri, līdz sabiezē.
2. Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, sāli, piparus un koriandru un rūpīgi samaisi.
3. Pildi burciņās un uzglabā ledusskapī.
Tomātu mērce ar selerijām un burkāniem
Klasiska piedeva, kas labi garšo ne tikai pie gaļas, bet arī pie tvaicētiem dārzeņiem; to var izmantot ziešanai uz maizes un kā pildījumu picai.
- 1½ kg blanšētu, gabaliņos sagrieztu tomātu
- 2 sakapāti sīpoli
- 2 šķēlītēs sagriezti seleriju kāti
- 1 skaidiņās sarīvēts burkāns
- 2 sakapātas ķiploka daiviņas
- 4 ēdk. eļļas
- 2 ēdk. 9 % etiķa
- 1½ ēdk. svaigu raudenes lapiņu
- 2 lauru lapas
- malti melnie pipari
- sāls
1. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un pāris minūšu pasautē.
2. Pievieno tomātus, selerijas, burkānus, majorānu un lauru lapas, uzvāri un uz mazas uguns sautē pusstundu. 10 minūtes pirms beigām pielej etiķi, pieber sāli un piparus.
3. Kad mērce gatava, izņem lauru lapas.
4. Pildi burciņās, aizvāko un uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.
Tomātu biezenis ar ķiplokiem
Šim tomātu biezenim ir izteikta ķiploku garša un aromāts.
- 2 kg tomātu
- 600 g ķiploku
1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī un strauji atdzesē aukstā ūdenī. Novelc miziņu un sablendē.
2. Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus un rūpīgi samaisi.
3. Pildi mazās burciņās un uzglabā ledusskapī.