Ēdināšanas ābece. Kas ir "street food"?
"Street food" ēdiens ir tik liels, lai to var ēst, paņemot vienā rokā un turpināt iesāktās dienas gaitas, baudot iegādāto maltīti.
Garšīgi

Ēdināšanas ābece. Kas ir "street food"?

Jauns.lv

Cilvēkam, kurš kaut nedaudz saprot angļu valodu, ir skaidrs, ka runa ir par ēdienu, ko tirgo uz ielas. Nu vienkāršoti tam var piekrist. Un var piekrist arī faktam, ka ielas ēdiens ir tuvs radinieks ātrās ēdināšanas iestādēm, bet varbūt mazliet vienkāršotā formātā.

Burgeru ēstuve, kuru var pieskaitīt pie "fast food" - ātrās ēdināšanas iestādēm, nebūs īsti "street food", jo burgeru ēstuves telpas ir projektētas un būvētas speciāli. Ielu pārtika tiek tirgota no dažādām piekabēm, ratiņiem vai pat no tirgotāja nestas somas vai kastes. Ielu pārtika vienmēr būs lētāka par ēstuvēs nopērkamo. Jo nav nekādu papildus maksājumu - par elektrību, apkuri, ūdeni utt. Kā likums, "street food" tirdzniecības vietai blakus nebūs galdiņu un krēslu, pie kuriem var ērti apsēsties un baudīt iegādāto ēdmaņu. Street food ēdiens ir tik liels, lai to var ēst, paņemot vienā rokā un turpināt iesāktās dienas gaitas, baudot iegādāto maltīti.

Ko tikai nepārdod uz ielām (katrai valstij raksturīgi savi ēdieni) - cukurotus augļus un riekstus, virtuļus, tvaicētu kukurūzu, ceptus kastaņus, protams, dažādus lavaša un hot dog paveidus. Dienvidkorejā un Ķīnā uz ielām nopērkamas pat rīsu kūkas un dažādos veidos cepti skorpioni, vaboles un citi rāpuļi. Parasti "street food" ēdiens nemaksā dārgāk par 5$ , bet tas nenozīmē ka šis ēdiens ir negaršīgs un nav vērts tam pievērst uzmanību. No "street food" ēdieniem daudzi ir iekarojuši milzīgu popularitāti un no ielas tirgoņu piekabītēm pārceļojuši ne tikai uz dzīvokļu un māju ledusskapjiem, bet daži šie ēdieni ir iedvesmojuši pasaulē atzītus pavārus pagatavot kādu īpašu, garšīgu, interesantu un brīžiem pat smalku ēdienu.

Muffuletta ir klasisks "street food" ēdiens. Mūsdienās gan to pasniedz pat smalkās viesībās kā uzkodu pie vīna.
Muffuletta ir klasisks "street food" ēdiens. Mūsdienās gan to pasniedz pat smalkās viesībās kā uzkodu pie vīna.

Pagatavojiet šo sviestmaizes radinieci arī jūs!

Muffuletta recepte

1 kātiņš selerijas, sagriezts plānās šķēlēs

1/2 ēd.k. smalki sakapāti pētersīļi

1/2 tējk. žāvētu oregano

1/2 tējk. sasmalcinātu čili pipari

2 ēd.k. sarkanvīna etiķis

6 ēd.k. olīveļļa

1 tējk. smalki sakapāti sīpoli

2 marinēti pipari (var aizvietot ar marinētiem zaļiem tomātiem)

sāls, pipari pēc garšas

Sendvičam:

2 apaļas maizītes, vēlams ar sēklām (apm. 6 cm diametrā)

135g kūpinātas broilera filejas

100g cūkgaļas šķiņķa pusītes

100g Edamas siera šķelītēs

1 Mocarellas siera bumbiņa

Pagatavošana

Gatavojam olīvu salātus: olīvas viegli saspiest ar naža plato galu pret koka virsmu. Liela burkā sajaukt olīvas ar pārējām salātu sastāvdaļām, aizvērt vāku un sakratīt. Atstāt ledusskapī iemarinēties uz 1-2 dienam, bet labāk uz nedēļu.

Maizītei nogriezt "vāciņu" un izņemt maizes mīkstumu no iekšpuses tā, lai paliek tikai garoziņa. Un tagad piepildām maizīti: vispirms liekam olīvu salātus un tad kārtojam slāņos gaļu un sieru, noslēdzam visu ar olīvu salātiem un uzliekam maizei vāciņu. 

BonAppetit.lv / Publicitātes foto, Shutterstock