foto: Shutterstock
Maģiskās papardes! Kas tajās tik noslēpumains, un kur dārzā labāk stādīt?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 24. jūnijs, 06:42

Maģiskās papardes! Kas tajās tik noslēpumains, un kur dārzā labāk stādīt?

"100 Labi Padomi"

Papardēm piemīt maģisks pievilkšanas spēks – to tagad atzīst pat zinātnieki, kuri pēta šo augu ķīmisko sastāvu, kas, izrādās, mainās atkarībā gan no Mēness fāzēm, gan vēl no kādiem citiem spēkiem, par kuriem pagaidām nav īstas skaidrības. Lai arī kā, papardes visā savā daudzveidībā atkal atgriežas dārzos.

Iepriekšējais paparžu modes vilnis brāzās pāri daļai Eiropas 19. gadsimta trīsdesmitajos gados, un Anglijā to pat dēvēja par paparžu drudzi. Dārzos tika veidotas paparžu kolekcijas, dāmas vāca lapas, lika tās herbārijos un sacentās, kurai būs vairāk un skaistāk, tika būvētas īpašas augu mājas, līdzīgas terārijiem, un tajās iedzīvināja pat veselus paparžu mežus. Pēdējos gados paparžu cienītāju skaits atkal strauji pieaug – par to liecina pieprasījums stādu audzētavās.

Doma laukumu šturmē Zāļu tirdziņa apmeklētāji

gallery icon
147

Kādas papardes ir piemērotas audzēšanai dārzā?

Papardēm vietu dārzā nav grūti atrast, vienīgais izņēmums – ja tajā visu dienu spīd saule un ir pavisam smilšaina augsne. Papardes, it sevišķi cietpapardes (Polystichum) ar pusnokarenām vēdekļveida lapām, labi iederas stādījumos zem augstiem krūmiem un augļu kokiem – tās rada romantisku noskaņu. Savukārt gar baseina un neliela dīķīša malu glīti izskatās parastās aļņpapardes (Asplenium scolopendrium). Tās iederas arī ēnaina dārza celiņa vai taciņas malā. Plūksnainā sīkpaparde (Asplenium trichomanes) ir kā radīta, lai apzaļumotu mūra pamatus, dekoratīvus akmens krāvumus un akmeņdārzus. Tai, starp citu, itin labi patīk ieaugt pat sienā starp ķieģeļiem.

Arī mazās dobītēs var atrast vietu skaistām papardēm, īpaši saldsaknītēm (Polypodium vulgare). Ļoti dekoratīvi tās izskatās stādījumos kopā ar hostām un bergēnijām.
Kas patīk papardēm?

Lai par papardēm varētu priecāties pēc iespējas ilgāk, der ievērot dažus galvenos nosacījumus: tām vajadzīga daļēji noēnota vieta un pietiekams gaisa mitrums. Augsnes mitrumam vairumā gadījumu pat ir pakārtota loma. Savukārt papardēm, kurām patīk augt mūra spraugās, galvenais ir akmeņaina augsne.

Tēmas