foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
Vai jauns trends? Cilvēki sākuši ēst pieneņu “karbonādes”; kas par to sakāms uztura speciālistiem? 
Garšīgi
2022. gada 1. jūnijs, 10:05

Vai jauns trends? Cilvēki sākuši ēst pieneņu “karbonādes”; kas par to sakāms uztura speciālistiem? 

Jauns.lv

Sociālajos tīklos plašu rezonansi izpelnījušās Latvijas pļavās augošās cūkpienenes, proti, “TikTokeri” savos video iedvesmo skatītājus pagatavot pieneņu karbonādes, vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagatavot no cūkpienenēm medu vai to lapas izmantot salātos nav nekāds jaunums, bet Tik Tok lietotāja Inga eksperimentē un dalās pieneņu gastronomiskajās izvirtībās!

“Pienenēm apkārt ir miltu maisījums, bet iekšā tas pienenes vidus ir kā maiga pūciņa. Tas noteikti ir jāuztaisa, lai zinātu, vai garšos vai nē,” skaidro Tik Tok lietotāja Inga. 

Lai arī pļavas augs ir drošs iekšķīgai lietošanai, uztura speciāliste pilnvērtīgākai maltītei iesaka šo uzkodu papildināt noteikti ar citām uzturvielām!

“Pienenes ir bagātas ar antioksidantiem un polifenoliem. Tās satur vitamīnus -A, C, K, kā arī tādus mikronutrientus kā dzelzi, magniju, kāliju un fosforu. Var gadīties, ka ir kādas alerģiskas reakcijas-parasti tas ir cilvēkiem, kam jau ir alerģija uz radniecīgiem augiem no kurvjziežu dzimtas-tās ir kliņģerītes, kumelītes, ambrozijas, tad, protams, nav vēlams aizrauties ar pieneņu ēšanu,” stāsta Veselības centrs 4 uztura speciāliste Anna Rozīte. 

No marta līdz jūnija sākumam ir atbilstošs laiks, kad ar šo produktu var dažādot uzturu, tikai jāatceras pienenes lasīt pēc iespējas tīrākās vietās, tālāk no šosejas!