foto: LETA
Kā uzglabāt kartupeļus, lai tie nedzītu asnus, un kāpēc saules gaisma tos var padarīt neēdamus? 
Noderīgi ikdienā
2022. gada 11. maijs, 08:35

Kā uzglabāt kartupeļus, lai tie nedzītu asnus, un kāpēc saules gaisma tos var padarīt neēdamus? 

Jauns.lv

Kartupelis ir dārzenis, kas parādās daudzu cilvēku ikdienas ēdienkartē. Lai gan tiem ir ilgs derīguma termiņš, jebšu, tie nebojājas pārāk ātri, uzglabāti siltumā, tie mēdz sadzīt asnus. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai šo universālo dārzeni ilgāk uzglabātu, svarīgākais ir kartupeļus novietot vēsā, sausā un tumšā vietā. Ideāli glabāšanas apstākļi būtu pieliekamais, kartona kaste, vai brūns papīra maisiņš. Ja vēlaties, lai kartupeļi saglabātos patiesi ilgi, glabājiet tos labi vēdināmā telpā, un pārliecinies, ka tie nav pakļauti saules gaismai. 

Ja kartupeļi saņem pārāk daudz saules, tie rada toksisku savienojumu, ko sauc par solanīnu. Solanīns var padarīt kartupeļus rūgtus, neēdamus un potenciāli izraisīt sliktu dūšu.

Vai kartupeļus var uzglabāt ledusskapī?

Ledusskapis gluži nebūs tā vieta, kur glabāt kartupeļus. Pārāk liels aukstums kartupeļos var palielināt cukura daudzumu un radīt ķīmisku vielu akrilamīdu, kas ir kaitīga. 

Vai kartupeļus var uzglabāt kopā ar sīpoliem?

Kartupeļi un sīpoli lieliski sader daudzos ēdienos, taču, ja runa ir par to uzglabāšanu kopā, tad atbilde ir liels "nē". Sīpolu glabāšana tiešā kartupeļu tuvumā paātrinās dīgšanas procesu, lai saglabātu kartupeļus svaigus un bez dīgstiem, atstājiet nedaudz vietas starp tiem un sīpoliem, ja nav citas iespējas.