foto: Shutterstock
Tipiskākā kļūda, ko vairums pieļauj, mazgājot traukus
Noderīgi ikdienā
2022. gada 4. maijs, 06:22

Tipiskākā kļūda, ko vairums pieļauj, mazgājot traukus

Jauns.lv

Trauku mazgāšana ir neizbēgams, un bieži vien ne pārāk patīkams darbs. Lai gan daļu no šīs slodzes varat deleģēt trauku mazgājamajai mašīnai, ir priekšmeti, kas ir jāmazgā ar rokām, vai kuriem nepieciešama neliela papildu rūpība. 

Tipiskākā kļūda, ko vairums pieļauj – trauku mazgājamās birstes vietā izmanto sūkli. Tas var ne tikai ietekmēt baktēriju daudzumu virtuvē, bet arī trauku tīrības pakāpi. 

Gan sūkļi, gan trauku birstes ir efektīvi palīgi trauku mazgāšanā, taču, runājot par baktēriju vairošanos, 2021. gadā žurnālā “International Journal of Food Microbiology” publicētajā pētījumā secināts, ka higiēniskāka izvēle ir trauku birstes. 

Pētījumā tika konstatēts, ka mazāks baktēriju skaits bija tieši birstītēm, kas daļēji skaidrojams ar to spēju ātri nožūt un uzsūkt mazāk ūdens nekā sūkļi. Tajā pašā laikā pētījumā norādīts, ka sūkļa ilgais žāvēšanas laiks varētu veicināt salmonellas - baktērijas, kas bieži izraisa pārtikas izraisītas slimības, - augšanu, norāda ASV Lauksaimniecības departaments.

Lai gan tā var šķist nenozīmīga izvēle, tomēr, izmantojot trauku birstīti sūkļa vietā, var samazināt baktēriju daudzumu virtuvē. Vēl viens vienkāršs pārtikas drošības pasākums, ko varat veikt, ir bieži tīrīt trauku birsti vai sūkli.

Pētījumā tika noteiktas arī trīs visefektīvākās šo instrumentu tīrīšanas metodes: mērcēšana hlora šķīdumā, tīrīšana trauku mazgājamajā mašīnā un vārīšana. Lai gan neviena no šīm metodēm pilnībā neiznīcina visas baktērijas, tās samazina to daudzumu un var palīdzēt pagarināt birstes vai sūkļa lietošanas ilgumu.