foto: Shutterstock
7 dārzeņi, kurus, iespējams, mazgā nepareizi
Noderīgi ikdienā
2022. gada 20. aprīlis, 07:05

7 dārzeņi, kurus, iespējams, mazgā nepareizi

Jauns.lv

Lai dārzeņi būtu tīri un droši lietošanai uzturā, tos nepietiek vien ātri noskalot zem tekoša ūdens. Portāls "foodnetwork" apkopojis piemērotākās metodes septiņu dažādu dārzeņu mazgāšanai.

1. Brokoļi un ziedkāposti

Spraugas starp brokoļu un ziedkāpostu daivām ir ideāla vieta, kur paslēpties netīrumiem, mikrobiem un pat maziem kukaiņiem. Šos dārzeņus vieglāk būs iztīrīt, piepildot izlietni ar aukstu ūdeni, un uz dažām minūtēm tos atstāt tur mērcēties. Pēc tam gan būtu ieteicams izmērcētos brokoļus un ziedkāpostus noskalot arī zem tekoša ūdens. 

2. Briseles kāposti

To ciešās, sīkās lapiņas lieliski paslēpj vismazākos kukaiņus un netīrumus. Ievietojiet kāpostus bļodā, kas piepildīta ar siltu ūdeni, un ļaujiet tiem tur mērcēties vismaz 10 minūtes. Tad noskalojiet dārzeņus zem tekoša ūdens. 

3. Sēnes

Ja sēnes nākušas no lielveikala, tās ārēji būs krietni tīrākas, nekā tās, ko paši būsim salasījuši mežā. Galvenais ir noskalot smiltis un citus netīrumus zem tekoša ūdens. Lielākā kļūda, ko daudzi mēdz pieļaut, ir sēņu iemērkšana ūdenī, jo tās ļoti ātri spēj uzsūkt mitrumu, kā rezultātā sēnes var kļūt ūdeņainas. Vislabāk netīrumus noņemt ar maigu saru birstīti zem tekoša ūdens. 

4. Papirka

Paprikas biezā, nereti vaskotā miza prasa īpaši rūpīgu mazgāšanu. Varētu nepietikt ar vienkāršu dārzeņa noskalošanu siltā ūdenī. Vislabāk talkā ņemt arī tīrīšanas sūklīti. 

5. Kartupeļi

Lai gan kartupeļus lielākoties mizojam, tas nenozīmē, ka dārzeņi pirms tam nav jānomazgā. Arī šajā gadījumā vislabākā metode būs mērcēšana vēsā ūdenī. Tas ne tikai attīrīs kartupeļus no smiltīm, bet padarīt vieglāku mizošanu. 

6. Salātlapas

Lai tās būtu kraukšķīgas, svarīgi ievērot pareizu mazgāšanas tehniku. Iemērciet salātlapas aukstā ūdenī uz divām minūtēm, bet pēc tam noskalojiet zem tekoša ūdens un kārtīgi nosusiniet. 

7. Puravi

Lai tie būtu pavisam tīri, pārgrieziet puravus gareniski uz pusēm, iemērciet aukstā ūdenī un pēc tam noskalojiet.