Noderīgi ikdienā
2022. gada 11. aprīlis, 13:34

Sīpolu mizas, karkadē tēja un daudz kas cits - lasītāju idejas Lieldienu olu krāsošanai

Jauns.lv

Kāpēc Lieldienu olas vienam allaž izdodas tik košas, bet citam nu nekādas? Kāds ir olu skaistuma noslēpums? Populārā ēdienu bloga "Vienkāršā virtuve" veidotāji vaicāja saviem lasītājiem, kādas metodes viņi izmanto, lai tiktu pie skaistām Lieldienu olām.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Iesūtīto ideju daudzveidība ir bijusi patiešām pārsteidzoša - sākot no klasiskajām sīpolu mizām līdz aronijām, sarkanajam kāpostam, mellenēm, kurkumai, melnajai, zaļajai vai karkadē tējai, upeņu ievārījumam vai pulveriem, spinātu putriņai, knifiem ar etiķi, kreppapīru, zīda audumu...

Ar "Vienkāršās virtuves" laipnu atļauju dalāmies bloga lasītāju idejās:  

Dace Andersone

- es pērn krāsoju karkadē tējā, smalki sagrieztas sīpolu mizas pietinot klāt. Veidojas tāds marmora efekts

Karkadē tējā sanāk dikti tumšas, interesantas, kurkumā - dzeltenas..

- es vāru uzreiz krāsojamā ūdenī, pieberu bišķi sāli un etiķi

- ar šķērēm smalki sašķērē sīpolu mizas, olu samitrina, izvārta mizās, lai pielīp, un ietin drāniņā. Voila!

- Zaļais no zeļonkas (briljantzaļais ūdenī) un dzeltenās no kurkumas

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Zane Astratova

- Parasti krāsojam vienā katlā sīpolu mizās un otrā katlā mellenēs, gribas arī sarkanajā kāpostā, bet nekad nav izdevies pirms Lieldienām veikalā atrast, katru gadu izpirkti uz šo laiku.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Aiga Gekova

- Sarkanā kāposta novārījumā sanāk skaisti zilas! Vienmēr visi brīnas, vai tiešām dabiski krāsotas

- Es parasti novāru kāpostu un novārījumā atstāju olas vismaz uz pāris stundām, citas pat uz nakti (tad košāks krāsojums). Esmu arī vārījusi kopā olas ar kāpostu, bet vienalga pēc tam atstāju, lai turpina krāsoties, jo 20min laikā krāsa praktiski nepieķeras.

Laura Kļaviņa

- Vāru kā parasti olas, bet pielieku kurkumu un nedaudz etiķi, uzvāru un atstāju tai ūdenī, jo ilgāk turēt, jo izteiktāka krāsa. Kad izņem tad ļauj nožūt, ja uzreiz slaucīt, tad nonāks krāsa nost.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Inga Neimane

- Šogad esmu palikusi bez sīpolu mizām, tāpēc būs eksperiments - violetais kāposts, spinātu putriņa, sarkanā biete, mellenes, kurkuma un karkade. Par cik esmu tikusi pie īstām, baltām lauku olām, ceru uz labu rezultātu. Pirms vārīšanas būs lielā lapiņu, puķīšu un putraimu aptīšana.

Ilze Grēniņa

- Pagājušajā gadā gribējās kaut ko citādāk. Bija aizķērusies dāvanā saņemta paciņa ar upeņu pulveri.....olas izdevās ļoti skaisti pelēki-zilas. Līdzīgu efektu noteikti var dabūt ar upeņu zaptes novārījumu Pirms likšanas upeņu pulvera novārījumā, aptinām ar lapiņām, zaļumiem

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Lauma Buša

- Zaļā krāsa no briljantzaļā, violetā no pioktanīna! Pārējais - sīpolu mizas, putraimi utt!

Agnese Staģe

- Upeņu zapte uz baltajām oliņām veido skaistu apsarmojuma zilpelēku efektu

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Kā krāsot ar pārtikas krāsvielām:

Elīna Bērziņa

- Vajadzīgas baltas olas, papīra salvetes, gumija vai aukla, olu kaste (vislabāk kartona, jo uzsūks lieko ūdeni un nebūs tāda ķēpa) un pārtikas krāsvielas.

Jau izvārītas un atdzisušas olas ietin salvetē, nostiprina salveti ar gumiju vai aukliņu. Gumija, aukla un pati salvete bieži atstāj vēl papildus rakstu, tāpēc arī tajā procesā papildus var izpausties. Salveti nostiprinot ar vairākām gumijām veidosies līnijas uz olas, bet salveti aptinot un nostiprinot kā konfekšu papīriņu veidosies raksts kā bildē.

Iesaku nedaudz samitrināt salveti, jo tad krāsa ātrāk sāks plūst, bet nepārcensties, jo salvete var sākt dalīties, tāpēc labinieks ņemt stingru salveti.

Tad ir laiks izmantot krāsas. Pilna uz salvetes dažādās vietās veidojot rakstus un krāsu maiņas. Jo dažādākas krāsas, jo raibākas olas.

Pirms vairākiem gadiem sanāca šādas oliņas, izmantoju sarkano, zilo, dzelteno un zaļo krāsu.

Pēc tam, kad viss sakrāsots, salveti kārtīgi samitina ar ūdeni, var pilinat lēnām vai izmantot kādu pudeli ar ko izsmidzina ūdeni. Ja vēlme pēc košām un izteiktām krāsām, tad olu var paņemt un nedaudz paviļāt pa rokām, tad krāsa vairāk pieķeras klāt, bet iesaku vilkt cimdus, citādi rokas būs raibas dienām ilgi.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Kad viss nokrāsots un radošā daļa beigusies, olas liek olu kastē. Laiku pa laikam atkal var samitrinātu, lai krāsas vairāk sapludinās kopā, bet tas nav obligāti, ja kārtīgi pēc krāsošanas salvetes samitrinātas, tad atkārtoti to darīt nav īsti nepieciešams.

Viņas diezgan ātri nokrāsotas, nav pat nepieciešams atstāt veselu nakti krāsoties. Pietiks pat ar dažām stundām, bet tas citreiz arī jāskatās kādas ir pārtikas krāsvielas.

Šo iesaku bērniem, jo nav jēla ola un nav jābaidās no saplēšanas. Kā arī bērniem ļoti patīk darboties ar krāsiņām un redzēt, kā no dīvaini sakrāsotas salvetes sanāk ļoti skaistas oliņas.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Kā krāsot ar kreppapīru

Santa Ešenvalde

- Nogriezu kreppapīra strēmeli, samitrinu oliņu un tinu papīrā.

Apkārt aptinu ar šujamo diegu un lieku vārīt.

Piebildīšu, ka labāk to darīt ar cimdiem, jo slapjš vai mitrs kreppapīrs krāso rokas.

Kā krāsot ar zīda audumu

Sintija Embutniece

- Mans nu jau vairāku gadu favorīts olu krāsošanā ir krāsot tās zīda audumā. Olas aptin ar zīdu, pāri liek parastu kokvilna lupatiņu un cieši nosien. Tad liek vārīties etiķūdenī.

Uz kādiem 2L ūdens kādas 2-3 ē.k

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Jana Krievina

- Šlipsei vai audumam tiešām ir jābūt 100% zīdam. Es vienu gadu humpalās,pa lēto sapirkos kakla saites un nu tik krāsošu...sanāca tikai no tām šlipsēm,kuras bija no zīda,jaukta materiāla vai sintētikas nekrāso

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Sintija Embutniece

- Ja kādam mājās ir aizķērušies krievu laiku īstas kokvilnas šujamdiegi, tad arī ar tiem var skaisti krāsaini svītrainas olas nokrāsot. Princips tāds pat kā ar zīdu

Ar mūsdienu šujamdiegiem tas neizdosies, jo tie ir sintētiski.

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Kā panākt, lai vārot sarkanajā kāpostā, olas iegūs intensīvu krāsu

Diāna Nilvaka

- Ar sarkano kāpostu,izvārīju un visu nakti atstāju novārījumā, lai krāsa intensīvāka pielēju etiķi.

Aija Zalite

- Jāpieliek labi daudz sāls. Kādas 2 ēdamkarotes. Vienalga ar ko krāsojat. Kad krāso dziju,vai drēbes vienmēr liek sāli. Priecīgas Lieldienas!!!

Jānoliek lai nožūst, vai uzmanīgi ar salveti jānosusina, bet nedrīkt berzēt, ja paņem slapjas rokās, tad krāso. Kad nožūst, tad krāsa smuki turas klāt

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Baiba Becha

- Es jau vairākus gadus neizmantoja ne zeķubikses, ne marli vienkārši pietinu kārtīgi klāt sīpolu mizas un viss.Vienigi iepriekšējā vakarā uztaisi stipru melnās tējas novārījumu un nākamā dienu varu tajā.

Līga Slišāne

- Ar aroniju sulu sanāk akmeņu krāsā - zilganpelēkas.

Sandra Čakša

- Melnie rīsi arī noder krāsošanai

Robe Robežnieki

- Lai nav jāizcūko marle, izmantoju vairs nevelkamu, staipīgo zeķu bikšu lielus..sasienu galā mezglu, un krāmē tik zaļumus un olas iekšā!

foto: https://www.facebook.com/vienkarsavirtuve

Tatjana Kalniņa

- Ļoti ērti ietīt olas plānajās zeķubiksēs - samitrina olu, pielieku klāt lapiņas, sīpolu mizas un ietinu zeķubikšu atgriezumā. Labi var nostiept. Smuks zilgans raibumiņš sanāk no asinszāļu ziediņiem.

Arita Barkusa-Ulasa

- Sīpolu mizu novārījumu vajag sagatavot iepriekšējā dienā. Lai kārtīgi savelkas. Tad arī būs labs rezultāts.

Vairāk ideju meklē blogā "Vienkāršā virtuve"