foto: Shutterstock
Kas ir galvenais sāls avots vairums latviešu ēdienkartē?
Garšīgi
2022. gada 29. marts, 06:48

Kas ir galvenais sāls avots vairums latviešu ēdienkartē?

"100 Labi Padomi"

Lielākā daļa jeb vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju ar uzturu uzņem pārāk daudz sāls, liecina Valsts zinātniskā institūta BIOR vadošo pētnieku 2021. gada nogalē veiktā pētījuma rezultāti.

Kā noskaidrojies, sabiedrības zināšanas par sāls ietekmi uz veselību ir labas, tomēr sāls patēriņš vairāk nekā divas reizes pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas rekomendētos piecus gramus dienā. Pētnieki secinājuši, ka sievietes Latvijā uzņem vidēji 8,9 gramus, bet vīrieši – 12,8 gramus sāls dienā. Lielākā daļa cilvēku nepievērš uzmanību sāls daudzumam produkta marķējumā.

Galvenie sāls avoti Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē ir:

  • dažādas garšvielas,
  • piedevas un mērces,
  • kā arī graudaugu produkti (maize)
  • gaļas produkti (desas, cīsiņi un kūpināti gaļas produkti).

Ēdiena gatavošanā sāli vienmēr izmanto vairāk nekā puse pētījuma dalībnieku, un bieži tiek lietoti arī gatavie garšvielu maisījumi, kuru sastāvā ir sāls.

Lielākā daļa pētījumā iesaistīto, kuri uzskata, ka sāli patērē atbilstošā daudzumā, patiesībā to lieto par daudz, savukārt tie respondenti, kuri atzīmējuši, ka uzņem pārāk maz sāls, faktiski to patērē optimālā daudzumā. Pētījuma rezultāti arī liecina, ka gandrīz puse iedzīvotāju neuzņem pietiekamu daudzumu kālija, kas atrodams galvenokārt dārzeņos un augļos. Ja kālija ir par maz, bet sāls – par daudz, rodas draudi sirds un asinsvadu sistēmas veselībai.

Tēmas