Noderīgi ikdienā
2022. gada 24. februārī, 13:20
Kā pašam izaudzēt šobrīd tik populāros mikrozaļumus?
Mikrozaļumi ir bagāti ar visām organismam un veselībai svarīgajām vielām – vitamīniem, antioksidantiem un minerāliem. Šobrīd tie ieguvuši īpašu popularitāti, un cilvēki steidz mikrozaļumus iegādāties lielveikalos, vai pasūtīt internetā, taču tos var izaudzēt arī pats - tas nav nekas sarežģīts.
Kā rīkoties?
- Izvēlētās sēklas uz vairākām stundām iemērc remdenā ūdenī, pēc tam noskalo tekošā ūdenī. Seklu kasti piepildi ar substrātu (aptuveni 4 cm biezumā), virsu nolīdzini, vienmērīgi uzkaisi sēklas.
- Sēklas sēj biezi, lai mazā platībā varētu novākt pēc iespējas vairāk zaļumu. Sēklas viegli piespied, lai tās ir ciešā kontaktā ar augsni.
- Tās sēklas, kuru dīgšanai nepieciešama tumsa, pārkaisi ar augsni. Visu apsmidzini ar ūdeni no pulverizatora, arī turpmākajās dienās rūpējies par pienācīgu mitrumu.
- Kasti pārklāj ar pārtikas plēvi vai līdzīgu materiālu, lai zem tā palielinātu gaisa mitrumu.
- Noliec uz siltas, gaišas palodzes, taču raugies, lai kaste neatrastos tiešos saules staros.
- Kad dīgsti izauguši 1–3 cm gari, noņem pārsegu. Gādā, lai zaļumiem pietiktu mitruma.
- Pēc 7–20 dienām, kad zaļumi izauguši vēlamajā garumā, nogriez tos un baudi.
Kādi augi piemēroti mikrozaļumu diedzēšanai?
- Augi, kuru sēklas dīgst tumsā: sarkanās bietītes, mangoldi, lapu kāposti, redīsi, sīpoli, sarkanlapu āboliņš, koriandrs, zirņi, dārza kreses, rutki, gurķumētra, salātu baldriņi, lupstājs, pētersīļi u. c.
- Augi, kuru sēklas dīgst gaismā: fenhelis, sierāboliņš, galviņsalāti, romiešu salāti, selerija, baziliks u. c.