Kā pašam izaudzēt šobrīd tik populāros mikrozaļumus?
foto: Pexels
Noderīgi ikdienā

Kā pašam izaudzēt šobrīd tik populāros mikrozaļumus?

"100 Labi Padomi"

Mikrozaļumi ir bagāti ar visām organismam un veselībai svarīgajām vielām – vitamīniem, antioksidantiem un minerāliem. Šobrīd tie ieguvuši īpašu popularitāti, un cilvēki steidz mikrozaļumus iegādāties lielveikalos, vai pasūtīt internetā, taču tos var izaudzēt arī pats - tas nav nekas sarežģīts.

Kā rīkoties?

  • Izvēlētās sēklas uz vairākām stundām iemērc remdenā ūdenī, pēc tam noskalo tekošā ūdenī. Seklu kasti piepildi ar substrātu (aptuveni 4 cm biezumā), virsu nolīdzini, vienmērīgi uzkaisi sēklas.
  • Sēklas sēj biezi, lai mazā platībā varētu novākt pēc iespējas vairāk zaļumu. Sēklas viegli piespied, lai tās ir ciešā kontaktā ar augsni.
  • Tās sēklas, kuru dīgšanai nepieciešama tumsa, pārkaisi ar augsni. Visu apsmidzini ar ūdeni no pulverizatora, arī turpmākajās dienās rūpējies par pienācīgu mitrumu.
  • Kasti pārklāj ar pārtikas plēvi vai līdzīgu materiālu, lai zem tā palielinātu gaisa mitrumu.
  • Noliec uz siltas, gaišas palodzes, taču raugies, lai kaste neatrastos tiešos saules staros.
  • Kad dīgsti izauguši 1–3 cm gari, noņem pārsegu. Gādā, lai zaļumiem pietiktu mitruma.
  • Pēc 7–20 dienām, kad zaļumi izauguši vēlamajā garumā, nogriez tos un baudi.

Kādi augi piemēroti mikrozaļumu diedzēšanai?

  • Augi, kuru sēklas dīgst tumsā: sarkanās bietītes, mangoldi, lapu kāposti, redīsi, sīpoli, sarkanlapu āboliņš, koriandrs, zirņi, dārza kreses, rutki, gurķumētra, salātu baldriņi, lupstājs, pētersīļi u. c.
  • Augi, kuru sēklas dīgst gaismā: fenhelis, sierāboliņš, galviņsalāti, romiešu salāti, selerija, baziliks u. c.