Kur likt garšvielas, kam beidzies termiņš? Nemet ārā!
foto: Pexels
Noderīgi ikdienā

Kur likt garšvielas, kam beidzies termiņš? Nemet ārā!

"100 Labi Padomi"

Garšvielas, kurām beidzies derīguma termiņš, nevajag mest ārā, bet izmantot citādi.

Dārza uzlabošanai

Pat ja tā dēvēto eksotisko garšvielu, piemēram, kanēļa, krustnagliņu, ingvera, kardamona, garša kļuvusi pliekana, uz skudrām tā iedarbosies (skudras sajūt aromātu daudz labāk par cilvēku). Smarža nojauks skudrām orientēšanos, un tās vai nu meklēs citu ceļu, vai pārcelsies pavisam uz citu vietu. Tāpēc, lai aizbaidītu skudras, garšvielas dāsni kaisi uz skudru ceļiem un skudru alās.

Lai atbaidītu gliemežus un kaķus, īpaši mazos un pusaugu kaķēnus, garšvielas regulāri apkaisi ap dobēm, šo joslu katru reizi atjauno pēc lietus. Tad gliemeži, visticamāk, tur vairs nerādīsies, kā arī jau no paša sākuma kaķēni tiks atradināti kašņāties tur, kur tas nav vēlams.

Garšvielu maisījumi ar kaltētiem sakņu gabaliņiem, sēklām un lapiņām ļoti labi noder arī par mēslojumu.

Ēdienu un produktu iekrāsošanai

Te noder garšvielas košākā krāsā un ar spēju iekrāsot arī citas vielas. Piemēram, kurkuma, malta saldā paprika, kanēlis, vasabi pulveris. Tiesa, jāņem vērā, ka šīs garšvielas tik un tā ietekmēs garšu tiem produktiem un ēdieniem, kurus gribēsi iekrāsot. Tāpēc krāsojošo garšvielu pievieno pakāpeniski un katrreiz pagaršo, kā tās deva ir ietekmējusi garšu.

Šādā veidā var iekrāsot sāli, cukuru, mīklu, jogurtu, dažādus krēmus, olu ēdienus, biezpienu.

Telpu dezinficēšanai un iesmaržināšanai

Klasiskais paņēmiens, kas droši vien daudziem ir zināms, ir Ziemassvētku aromāta radīšana mājās, izmantojot garšvielas. Par klasiskām Ziemassvētku garšvielām uzskata kardamonu, kanēli, krustnagliņas, koriandru, ingveru, zvaigžņu anīsu, arī citrona miziņas. Taču ne tikai ziemā, bet arī citos gadalaikos mājās var uzburt vēlamo noskaņu, proti, garšvielas uzber uz sausas pannas un karsē, līdz telpa piepildās ar aromātu. Pavasarim, mundrumam noder lielāka kaltētu citrusaugļu miziņu deva, kadiķogas, ķimenes, dažādi piparu graudiņi. Tā kā šajā gadījumā runa ir par garšvielām, kas jau ir novadējušās, parastās devas vietā ņem divreiz un trīsreiz vairāk.

Ziepju un ķermeņa skrubju pagatavošanai

Šiem ķermeņa kopšanas līdzekļiem vecās garšvielas nepiešķirs vis smaržu, bet gan tekstūru, raupjumu, krāsu un dekoratīvāku izskatu, it sevišķi tās, kuras nav samaltas ļoti smalkā pulverī. Ziepēs un skrubjos tās labi sader arī ar kaltētiem garšaugiem un smalkiem. krāsainiem ziediņiem.