
Noderīgi ikdienā
2022. gada 29. janvārī, 08:37
Ikdienišķas kļūdas neatgriezeniski var sabojāt koka dēlīti: kā to padarīt izturīgāku?
Koka dēlīša kvalitāte ir atkarīga no daudziem faktoriem: izmantotā koka, izgatavošanas tehnoloģijas, kopšanas. Vairumam koku piemīt dabas dotas antibakteriālas īpašības, kas neļauj vairoties mikrobiem. Ja dēlītis būs lētais variants no sapresētām skaidām vai finiera plāksnēm, tam nebūs ilgs mūžs, turklāt tas ātri vien piesūksies ar krāsām un garšām. Visilgākais mūžs ir olīvkoka dēlīšiem, taču arī tie ir pienācīgi jākopj.
Dari tā!
- Koka dēlīšus nemērcē traukūdenī, neliec trauku mazgāšanas mašīnā, jo ilgā ūdens un ķīmisko vielu ietekmē tie ātri vien kļūst nelīdzeni un sāk plaisāt; koka dēlīšus vienmēr tīri un mazgā ar rokām.
- Centies dēlīti nemazgāt ar spēcīgu ķīmisko mazgāšanas līdzekli, bet gan tīrīt ar dabas līdzekļiem: apkaisi ar rupjo sāli un pēc tam norīvē ar citrona pusīti, kādu brīdi pagaidi un tad notīri ar mitru švammīti.
- Ja koka dēlītis nokrāsojas, piemēram, pēc burkānu, sarkanās paprikas vai biešu griešanas, apstrādā to ar vieglu etiķūdeni vai spēcīgāku citronūdeni.
- Lai koka dēlīti padarītu izturīgāku un neuzņēmīgāku pret baktērijām, reizi pa reizei to ierīvē ar eļļu. Visefektīvākā ir olīveļļa, bet der arī citas kvalitatīvas eļļas bez aromāta. Ar eļļu apziež pilnīgi sausu dēlīti un atstāj uz kādu stundu. Ja visa eļļa ir iesūkusies, atliek vien ar papīra dvieli dēlīti nopulēt. Ja eļļas bijis par daudz, vispirms ar papīra dvieli dēlīti nosusini un pēc tam nopulē.