Pašas siets jāņusiers – tas ir ne tikai moderni, bet arī ļoti vienkārši un gardi!
Ja nav iespējas tikt pie īsta lauku piena, izmanto svaigpienu vai vistreknāko veikala pienu. Galvenais, kas jāatceras - jāņusiers nevar neizdoties.
Garšīgi

Pašas siets jāņusiers - tas ir ne tikai moderni, bet arī ļoti vienkārši un gardi!

Jauns.lv

Protams, visgaršīgāko sieru gatavo no svaiga, trekna lauku piena, taču kur tu pilsētā tādu ņemsi?! Tāpēc vairāk jāpaļaujas uz intuīciju un izdomu – jāņusiers nevar nesanākt.

Ja nu tiešām neiznāk gluži kā lauku omai (jo nevaram uzņemties atbildību par piena kvalitāti), tas vēl nenozīmē, ka siers nav galdā ceļams. Garšu taču nemaitā tas, ka siers ir par mīkstu un nav viegli nogriežams – tad pasniedz to kā desertu, piemēram, ar svaigu zemeņu mērci!

Sastāvdaļas, lai pagatavotu 1 vidēju rituli

8 l trekna lauku piena

6–8 olas

1 tējk. (ar kaudzi) citronskābes

sāls, garšvielas, zaļumi – pēc izvēles

marles audums vai smalka sietiņa caurduris

Gatavošana

1. Lielā katlā vispirms ielej glāzi ūdens, tad pienu un karsē. Kamēr piens karst, pamatīgi sakul olas. Kad piens ir uzkarsis (taču vēl nevārās!), pievieno olas un maisi, līdz masa sāk burbuļot. Ņem nost no uguns, ieber citronskābi, maisi, kamēr siers iet kunkuļos un atdalās sūkalas.

2. Ja neizmanto sietiņa caurduri, izklāj lielu bļodu ar samitrinātu marli, lej karsto siera masu un krietni notecini. Masu liec atpakaļ bļodā un pievieno visu, kas tev asociējas ar jāņusieru – nedaudz sāls, ķimeņu, diļļu (ja zini, ka ēdāji nebūs stingri ortodoksāļi, vari eksperimentēt un pievienot dažādus rupji maltus piparus, svaigu vai kaltētu sīki kapātu čili, zaļumus, kuri tev garšo; vienīgais – sāc ar ļoti pieticīgām devām: pārspīlējumi nomāks maigo siera garšu!), un rūpīgi samaisi.

3. Rūpīgi ietin siera masu marlē un liec vēsumā zem sloga, piemēram, starp diviem šķīvjiem, un virsū uzliec smagumu. Vari nelikt sieru vēsumā, tikai pusstundu noslogot un pasniegt vēl siltu un maigu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Agnese Gulbe, LETA