6 idejas ātriem vasaras ogu saldēdieniem
Ogas no pašu dārza, tirgus vai meža - vasarā pie desertu gatavošanas ķeras pat kūtrākās saimniecītes.
Garšīgi

6 idejas ātriem vasaras ogu saldēdieniem

Jauns.lv

Jau gatavas zemenes, drīz būs arī avenes, mellenes un citas ogas - vasarā gluži vai žilbst acis un prāts no ogu garšu un krāsu varavīksnes. Piedāvājam 6 idejas ātriem vasaras ogu saldēdieniem.

Zemeņu kokteilis (1 porcija)

Liec pamatīgu sauju notīrītu zemeņu blenderī, pievieno ½ glāzi svaigi spiestu apelsīnu sulu un saputo. Lej lielā glāzē, pievieno ledu (labāk – ledus vižņus), divas lapiņas tikko plūktas piparmētras un gāzētu minerālūdeni vai, vēl labāk, proseko.

Zemenes šokolādē (12 gabali)

2 skaistas, lielas zemenes ar visiem ziedkausiņiem liec uz 30 minūtēm saldētavā. Bļodiņā salauzi tāfelīti tumšās šokolādes un karstā ūdens peldē izkausē to. Ņem zemenes aiz lapiņām, ātri iemērc karstajā šokolādē – aukstā oga nodrošinās šokolādes ātru sasalšanu, taču pavisam drīz šis efekts pārvērtīsies defektā, tāpēc jārīkojas ātri. Šis ir bērnu ballītei piemērots gastronomiskais šovs, kas gūs vēl lielāku atsaucību, ja uz zemenes, kas tikko izvilkta no karstās šokolādes, uzkaisīsi šķipsnu raibo cukura berzumiņu, ko kūku rotāšanai var iegādāties teju katrā veikalā.

Melleņu kraukšķis (4 porcijas)

Salauzi 3–4 biskvītus 4 glāzēs. Divas saujas tīru melleņu liec kastrolīti, uzšļāc nedaudz ūdens, pārkaisi ar cukuru un uzlej pāris šļakstu laima sulas, viegli samaisi un noņem no uguns – karsēt vajag vien tik, lai izkustu cukurs un savilktos garšas. Liec traukos uz biskvītiem 1–2 karotes mellenes, tām virsū kārtīgu piku putukrējuma un dekorē ar dažām apetītlīgām mellenēm. Ja vēlies vēl greznāku saldēdienu – virs biskvītiem sadrupini bezē!

Melleņu sorbets (2 porcijas)

Lej kastrolī 100 ml ūdens, pievieno 100 g cukura un ļauj, lai tas uzvārās, tad pievieno pamatīgu sauju melleņu, smalki rīvētu miziņu un sulu no 1 citrona un apmaisot vēl drusku pavāri. Masu sablenderē vai izberz caur sietu, uzputo, liec traukā, nedaudz atdzesē un tad – saldētavā. Ik pa 20–30 minūtēm sorbetu izmaisi, lai ledus kristāliņi veidotos vienmērīgi un nelieli.

Cepti persiki (4 porcijas)

Pārgriez 4 persikus uz pusēm, izņem kauliņus un liec ar griezumu uz augšu karstumizturīgā traukā. Katrai persika pusītei uzliec nelielu kaudzīti sadrupinātu biskvītu (ideāli šai misijai ir trauslie itāliešu amareti) un mandeļu skaidiņas, pārkaisi ar pūdercukuru un liec zem cepeškrāsns grila līdz persiku pildījums sāk kust un burbuļot. Pirms pasniegšanas pārkaisi persikus ar pūdercukuru vēlreiz.

Persiki pankūkām (2 porcijas)

Pārgriez uz pusēm 2 persikus, izņem kauliņus un sagriez nelielās daiviņās. Uzspied laima sulu un pievieno ēdamkaroti medus, viegli samaisi un ļauj, lai 20 minūtes pamarinējas. Piejauc pankūku mīklai un pasniedz tās ar grieķu stila jogurtu vai ne pārāk treknu skābo krējumu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock