foto: Shutterstock
Kā remontēt un iekārtot mājas vizītkarti - priekšnamu
Svarīgi ir nepiekrāmēt priekšnamu ar lieliem priekšmetiem, bet atstāt telpu mobilitātei. 
Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. septembris, 07:25

Kā remontēt un iekārtot mājas vizītkarti - priekšnamu

Anita Pīra

"100 Labi Padomi"

Priekšnams mājoklī parasti ir vismazākā telpa, tomēr tā ir svarīga – kā nekā mājas vizītkarte; pirmā, kas ienākot atklājas skatam. Tāpēc priekšnama remonts jāplāno atbildīgi.

Priekšnama tonālais risinājums

Mūsdienīgā dzīvojamā fonda ēkas būvētas pirmskara vai padomju laikā, kad priekšnamam tika atvēlēta minimāla platība. Ja neplāno mājokli vērienīgi pārbūvēt un priekšnams ir tikai neliela telpa pie ieejas durvīm, remontēt vari saviem spēkiem, neaicinot talkā meistarus. Tomēr vispirms izplāno darbu secību un pārdomā, kāds būs telpas apgaismojums un apdare.

Ar pareizi izvēlētu krāsu telpu var optiski paplašināt, kā arī noslēpt kādas nepilnības. Tiek uzskatīts, ka apakšējai zonai jābūt tumšai, vidum – gaišākam, bet augšdaļai – pavisam gaišai.

Soli pa solim

Lai priekšnamu remontētu pašu rokām, jāizveido kaut neliels jaunās telpas projekts un jāaptver darāmo darbu apjoms. Lai veiktu remontu, būs jāatbrīvo telpa no mēbelēm, jādemontē grīdas segums, jānoņem vecā krāsa, tapetes vai cita sienu apdare, jāpiemeklē jaunie apdares materiāli. Ja plānotas jaunas mēbeles, tās jāizvēlas laikus.

Svarīgs elements, ar ko remonta laikā būs jādarbojas, ir elektroinstalācija. Ja saviem spēkiem ar to tikt galā nevari, jāaicina speciālists. Nākamais posms – griestu, sienu un grīdas izlīdzināšana saskaņā ar projektu; arī jauno grīdas segumu vari ieklāt pašrocīgi.

Pēc tam jāveic griestu un sienu gala apdare – jānokrāso vai jālīmē tapetes. Beigās jāmontē nepieciešamais elektroaprīkojums – gaismekļi, slēdži un rozetes.

foto: Shutterstock

Ar ko apdarināt sienas?

Apdares materiālu un ideju ir daudz, tāpēc vispirms jāizdomā, vai priekšnama sienās ir jāmaina elektroinstalācija vai citas komunikācijas. Ja projektā paredzēts mainīt iekštelpu durvis un ārdurvis, labāk to izdarīt uzreiz. Pēc vecās apdares noņemšanas siena ir jāizlīdzina, spraugas un caurumi jāaizšpaktelē (ja nav paredzēts atstāt nelīdzenas vai vintāžas sienas).

Ja sienu aplīmēsi ar tapetēm, laba izvēle ir vinila tapetes: plaša dizaina izvēle, ilgmūžība, viegla kopšana. Vinila tapetēm ir papīra vai auduma virskārta, un tās bieži piesūcina ar īpašu līdzekli, kas neļauj vairoties sēnītēm un pelējumam. Ir arī strukturētas vinila tapetes – reljefainas un biezas.

Piemērots apdares veids priekšnama sienām ir korķa tapetes – mazgājamas, antialerģiskas, turklāt atgrūž putekļus, taču tās absorbē gaismu, tāpēc nav piemērotas tumšai telpai. Priekšnama sienām der arī plastikāta paneļi, kas ir viegli kopjami un elementāri piestiprināmi sienām. Tiesa, sienu platība tad samazinās par aptuveni diviem centimetriem.

Interesantas ir šķidrās tapetes – kaut kas vidējs starp apmetumu un parastajām tapetēm. To priekšrocība – lieliski izlīdzina sienu negludumus un neveido šuves, turklāt viegli tīrāmas ar putekļsūcēju. Tās var pārklāt ar laku – tad tapetes būs mazgājamas. Tomēr šīs tapetes nav viegli noplēst no sienas, tāpēc tiem, kam patīk atsvaidzināt telpas ik pēc pāris gadiem, tās nederēs.

Arī dekoratīvais apmetums ir ļoti daudzveidīgs sienu apdares veids. To var veidot gan līdzenu, gan glezniecisku vai raupju. Tas labi derēs mājokļos, kur ir dzīvnieki, jo materiāla sastāvā ietilpst akmens smalce, kas padara to ļoti izturīgu. Sienas varēs mazgāt, ja apmetumu pārklās ar laku. Vienīgais šīs apdares mīnuss – uzklāšana ir sarežģīta, tāpēc būs jāaicina palīgā speciālists.

Popularitāti nezaudē kokskaidu plātnes ar vai bez nažfiniera. Mīnuss – tās ir sarežģīti montēt pie sienas, taču tās ir ilgmūžīgas un dekoratīvas. 

Ja vēlies vienkārši krāsotas sienas, vari uzlīmēt krāsojamās tapetes, kas noslēps sienu defektus un veidos faktūru. Ar tām sienas priekšnamā izskatīsies labāk nekā vienkārši krāsotas.

Ko likt uz grīdas?

Priekšnamā no āra bieži vien ienāk ar netīriem, dubļainiem un slapjiem apaviem, tāpēc grīdai jābūt viegli kopjamai. Visbiežāk priekšnamā klāj flīzes, augstas izturības klases laminātu vai linoleju.

Ja priekšnamā vēlies flīžu grīdu, ņem vērā – flīzes nedrīkst slīdēt, tām jābūt viegli mazgājamām un izturīgām pret ķīmiju, kuru varētu likt lietā uzkopjot. Nav mazsvarīga arī flīžu krāsu gamma – labāki ir tumšie toņi, jo tad nebūs redzami netīrumi un nodilums. Melnas gan labāk neņem – būs saskatāmi pat nelieli skrāpējumi. Gaišu toņu flīzes padarīs telpu optiski plašāku un gaišāku. Pateicoties flīzēm, ieejas zonu var atdalīt no pārējām telpām, taču flīzes derēs pietiekami platam, bet ne garam priekšnamam. 

PVC flīzes pēc kvalitātes atgādina linoleju, bet pēc dizaina līdzinās akmenim vai koka dēļiem. Šis materiāls ir ļoti izturīgs un var kalpot pat 25 gadus, turklāt to ir arī viegli uzlīmēt. Flīžu lielums – 30x30 vai 50x50 cm.

Linolejs ir viens no populārākajiem grīdas segumiem, jo labi maskē netīrumus un ir izturīgs pret mitrumu. Linoleju labāk līmēt pie grīdas pamatnes, taču tai jābūt ideāli līdzenai. Linolejs uz putu pamatnes mazāk nodilst, tāpēc ilgāk kalpo. Tas labi derēs telpās ar paaugstinātu mitrumu un piesārņojumu. Ir arī linolejs uz siltinājuma pamatnes, kas izgatavota no džutas vai voiloka materiāliem, uz kuriem līmēta polimēra kārta. Seguma augstums var sasniegt 5 mm. Šāda grīda kalpos vismaz desmit gadus.

Laminātam kā priekšnama grīdas segumam ir gan plusi, gan mīnusi. Vajadzētu izvēlēties biezus paneļus ar skaņas izolāciju. Laminātu var ātri un viegli ieklāt arī pats. Ja ņemsi saliekamās (klik) sistēmas paneļus, nevis līmējamos pie grīdas, pārceļoties uz citu dzīvesvietu, grīdu varēsi ņemt līdzi. Pluss ir arī tas, ka grīda nav jāslīpē un jālako, lamināta dizaina iespējas ir visdažādākās, sākot no jebkuras koksnes, beidzot ar flīžu imitāciju. Lamināta mīnuss – tas nav kluss materiāls; ejot pa to, soļi būs dzirdami. Turklāt lētu laminātu nav ieteicams uzkopt ar mitru slotu... Tomēr lamināts ir drošs un ekoloģisks materiāls.

foto: Shutterstock

Varbūt piekaramos griestus?

Griestu dizains ir atkarīgs no telpas funkcionalitātes un augstuma. Ja priekšnams ir mazs, bet griesti pietiekami augsti, vari izveidot mantu novietnes nišā pie griestiem. Augstiem griestiem var veidot piekaramās konstrukcijas no rīģipša, dēlīšiem vai paneļiem, taču tad telpa samazināsies par aptuveni 15 centimetriem. Piekaramajos griestos vari izveidot iebūvētu apgaismojumu.

Ja priekšnams ir neliels, labi izskatīsies iestieptie griesti, jo tiem nav savienojuma vietu. Ar tiem zemu un tumšu priekšnamu var pilnībā izmainīt, īpaši, ja izmanto gaišu audumu ar spoguļefektu.

Griestus priekšnamā vari ne tikai krāsot, bet arī aplīmēt ar tapetēm – papīra, stiklšķiedras, vinila vai flizelīna, turklāt jebkurā tonalitātē. Viss atkarīgs no dizaina ieceres.

Krāsošanai griesti jāsagatavo – vispirms jānogruntē, tad jānošpaktelē un jāizlīdzina. Tikai tad var krāsot, vislabāk ar ūdens emulsijas krāsu.

Gaisma ir svarīga!

Priekšnamā bieži vien nav dabiskā apgaismojuma, tas jāaizvieto ar mākslīgo gaismu, proti, sienas, griestu un citiem gaismekļiem jāizstaro gaisma, kas pietuvināta dabiskajai. Apakšējā gaisma var optiski paplašināt šauru priekšnamu. Individuālu un pabeigtu interjeru palīdzēs veidot gan gaismas gleznas un spoguļa apgaismojums, gan grīdas tuvumā esošs apgaismojums uz sienām.

Atstāj brīvu telpu!

Mēbeles jāizvēlas jau pirms sienu apdares darbu sākšanas. Ja plāno iebūvējamās, izveido īpašas nišas, kas būs nepieciešamas iebūvējamo mēbeļu montāžai.

Ja telpa ir neliela, tajā nevajadzētu būt liekām mēbelēm, tikai pašam nepieciešamākajam. Lietām jābūt praktiskām un funkcionālām. Priekšnamā noteikti jābūt spogulim un kumodei apģērba aksesuāriem, kā arī virsdrēbju pakaramajam un apavu plauktam, ja telpā neietilpst lielāks vai iebūvētais skapis. Labākas ir slēgtās mēbeles – atvērti plaukti un pakaramie neveicina kārtību.

Svarīgi ir nepiekrāmēt priekšnamu ar lieliem priekšmetiem, bet atstāt telpu mobilitātei.