Kā garšīgi pagatavot Latvijas foreli?
foto: Shutterstock
Garšīgi

Kā garšīgi pagatavot Latvijas foreli?

"100 Labi Padomi"

Forele ir piemērota sautēšanai, tvaicēšanai, cepšanai un grilēšanai.

* Jāraugās, lai tā tiktu cepta nelielā karstumā, sautēta neilgu laiku, jo citādi gaļa sadrūp un zaudē labo izskatu.

* Sautēšanai paredzētajam ūdenim pievieno garšaugus, sīpolus, dārzeņus vai vīnu, pēc tam uzvāra, ieliek foreli un uz lēnas uguns sautē 15–20 minūtes. Garšaugi un vīns izceļ zivs aromātu.

* Tāpat sagatavo šķidrumu arī foreles tvaicēšanai. Šādā gadījumā garšvielu un garšaugu daudzumu palielina un zivi ieliek nevis ūdenī, bet uzliek uz restītēm vai sieta virs ūdens.

* Vienam cilvēkam porcijā rēķina vidēji 250–450 g foreles; tas atkarīgs, vai ņem jau sagatavotu fileju vai veselu zivi.

Krāsnī sutināta forele dārzeņos

Ja gribas raksturīgāku zivju ēdiena aromātu, foreles vēderā var ielikt fenheļa zariņu vai arī tai eļļai, kas paredzēta apslacīšanai, pievienot kādu tējkaroti fenheļa sēklu.

4 personām
40 minūtes

4 izķidātas foreles
6 seleriju kāti
2 burkāni
1 sarkana paprikas pāksts
1 dzeltena paprikas pāksts
1 svaiga čili pāksts
150 ml saulespuķu eļļas + 2 ēdk. apslacīšanai
1 ēdk. notecinātu kaperu
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
4 timiāna zariņi
sāls, malti pipari

1. Seleriju kātus, iztīrītu papriku un čili pāksti sagriez mazos gabaliņos, burkānus – salmiņos.

2. Dārzeņus samaisi ar eļļu, pievieno pētersīļus un kaperus, sāli un piparus.

3. Foreles noskalo, nosusini un gan no ārpuses, gan iekšpuses ierīvē ar sāli un pipariem.

4. Dārzeņus liec uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru, un izlīdzini. Virsū kārto foreles un timiāna zariņus. Apslaki ar eļļu.

5. Liec 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūtes.

Forele želejā

Forele želejā labi garšo gan ar rupjmaizi un mārrutkiem, gan ar ceptiem kartupeļiem un skābētiem gurķiem.

30 min. + 4 stundas

8 foreles filejas
500 ml ūdens
125 ml garšaugu etiķa
1 ēdk. sāls
3 mazas laurlapas
1 tējk. sinepju graudiņu
1 tējk. melno piparu graudiņu
2 krustnagliņas
2 burkāni
4 sīpoli
10 plāksnītes želatīna

1. Foreles filejas sagriez 5 cm lielos gabaliņos. Burkānus un sīpolus sagriez ripiņās.

2. Katlā uzvāri ūdeni kopā ar etiķi, sāli un pārējām garšvielām. Pieber sīpolus un burkānus un uz lēnas uguns vāri 15 minūtes.

3. Foreles gabaliņus ieliec marinādē, katlam uzliec vāku un ļauj zivij vismaz 5 minūtes ievilkties.

4. Izņem foreles gabaliņus no marinādes un ieliec seklā stikla traukā. Marinādi izkās caur sietiņu. Želatīnu iemērc aukstā ūdenī, 8–10 minūtes uzbriedini, iemaisi marinādē un pārlej zivs gabaliņiem.

5. Trauku vismaz uz 4 stundām ieliec ledusskapī.