Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. jūlijs, 19:27

Gludmalu kārkla īpašais skaistums – tā lapas maina krāsu

"100 Labi Padomi"

Gludmalu kārkls ‘Hakuro Nishiki’ (Salix integra) ir dekoratīva vītolu šķirne (vītolu ģintī ietilpst ne tikai vītolu sugas, bet arī kārkli), kas uz Eiropu atceļojusi no Austrumu valstīm un ko iemīļojuši krāšņumaugu cienītāji arī pie mums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Īpašu dekorativitāti kārklam piešķir raibās lapas, kas maina krāsu no pavasara līdz pat rudenim. Dabīgos apstākļos augs var sasniegt trīs metru augstumu, bet pie mums reti kad izaug garāks par 1,7 metriem.

Krāšņākā rota – lapas

Agrā pavasarī gludmalu kārkls zied ar neciliem tumši violetiem, ķekaros izkārtotiem ziediem, kuriem ir maiga smarža, kas nedaudz līdzinās hiacinšu aromātam. Tikai pēc noziedēšanas sāk plaukt gludmalu kārkla skaistākā rota – lapas. Visas lapas izplaukst zaļas, tad atkarībā no dzinuma (zara) vecuma tās iegūst savu unikālo krāsojumu. Viskrāšņākās ir lapiņas uz jaunajiem dzinumiem – sākumā spilgti zaļas, pēc tam kļūst blāvākas, līdz pats lapas gals ir balts un uz tās veidojas rozīgas svītras. Lapām nobriestot, svītras iekrāsojas sārtākas, bet pašas lapas izbalo arvien gaišākas. Uz rudens pusi lapas ir gandrīz baltas, toties sārtais tonis mēdz būt intensīvā purpurkrāsā. Rudenī lapas nodzeltē.

Tādējādi visu laiku lapotnes krāsa mainās, saglabājas vien secība – uz jaunajiem dzinumiem lapas ir raibas, bet pie stumbra piesātināti zaļas.

foto: Shutterstock

Iestādi savu gludmalu kārklu!

Gludmalu kārklam patiks augt saulainā, no vēja pasargātā vietā bagātīgā, pasmagā, mitrumu uzturošā augsnē. Tomēr pielūko, lai izvēlētajā vietā neveidojas stāvošs ūdens – ja saknes ilgstoši mirks ūdenī, kārkls pārstās augt. Vieglā augsnē šis krāšņais koks var priekšlaikus nomest lapas, savukārt pārāk smagā māla augsnē nīkuļos.

Stādāmbedri veido lielu – aptuveni 60x60 cm platu un tikpat dziļu. No tās izņem visu augsni un trešdaļu bedres aizpildi ar granti vai rupjām smiltīm drenāžai. Augsni, ko izmantosi stādīšanai, sajauc ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu. Tad ievieto bedrē stādu un, regulāri pieblietējot augsni, iestādi kārklu. Pēc stādīšanas vēl pieblietē augsni, lai pie saknēm nepaliek gaisa burbuļi. Bagātīgi mulčē apdobi.

Apgriez, lai saglabātu formu!

Atkarībā no griezuma gludmalu kārkls var augt kā liels krūms, koks ar nokareniem zariem vai kā zems krāšņumkrūms. Visdekoratīvākā un interesantākā ir bumbas veida vainaga forma, kas izveidota uz augsta stumbra. Tā kā zari aug ātri, lai saglabātu bumbas formu, būs nepieciešama regulāra veidošana un zaru apgriešana. Vainagu var formēt gan agri pavasarī, gan vasarā, gan rudenī. Rudenī un pavasarī jāveic arī kopjošā griešana, izgriežot visus sausos, bojātos zarus un nogriežot liekos dzinumus gar koka stumbru. Nebaidies, ka apgriezīsi par daudz; zari aug ātri, un skaistākās un dekoratīvākās lapas ir tieši uz jaunajiem dzinumiem.

Pietiekams mitrums – krāšņumam

Mitruma trūkums ietekmē dekoratīvo izskatu – lapu krāsa izbalē, tās sačokurojas un nobirst. Tomēr laisti piesardzīgi, jo pārliekā mitrumā gludmalu kārkls var slimot ar dažādām sēnīšu slimībām.

Pēc stādīšanas un sausā, karstā vasarā uzmani augsnes mitrumu – laisti, kad augsne apdobē ir sausa puspirksta dziļumā. Laistīšanas laikā ikreiz uzlej krāšņo lapu īpašniekam divus spaiņus silta, nostādināta ūdens.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas