Divas idejas, kā kabaci saglabāt ziemas krājumiem
Kabačus var likt asorti konservos vai arī sasaldēt.
Kabaču asorti konservi
Šiem konserviem ir piemēroti mazi kabacīši, stingri tomāti un nelieli sīpoli. Pirms aizvākošanas katrā burkā var ieliet pa 1–2 ēdamkarotēm eļļas.
kabači
tomāti
sīpoli
diļļu zaļumi
Marinādei:
1 l ūdens
1½ ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
7–8 ēdk. 9 % etiķa
1. Mazus kabacīšus ar mīkstu miziņu vari nemizot, bet lielākus nomizo. Sagriez 0,5 cm biezās šķēlēs. Tomātus un nomizotus sīpolus arī sagriez šķēlēs. Dilles sakapā.
2. Burkās kārtām liec kabačus, tomātus, sīpolus un dilles.
3. Uzvāri ūdeni ar sāli un cukuru, pielej etiķi, vēl pāris minūšu pavāri. Karstu pārlej dārzeņiem.
4. Burkām uzliec vāciņus, pasterizē 15–20 minūtes 85 grādu temperatūrā (puslitra burkas) un aizvāko.
Kā saldēt kabačus
Vispiemērotākie ir mazi, nepārauguši kabacīši, jo tiem nav lielu sēklu un cietas mizas; tos var saldēt ar visu mizu.
Lielākiem kabačiem mīkstumu sarīvē smalkākās vai rupjākās skaidiņās – kā labāk patīk.
Sarīvētos kabačus liec caurdurī vai sietā uz bļodas un atstāj uz kādu stundu, lai notek. Pēc tam vēl ar karoti viegli piespied, lai dabūtu laukā lieko šķidrumu.
Liec burkās (piepildi tikai par divām trešdaļām) ar aizskrūvējamu vāciņu vai piemērotos trauciņos un sasaldē.
Ieteikums
● Vietas taupīšanas nolūkā kabaču skaidiņas brīvi iepildi saldēšanai piemērotos maisiņos, ar plaukstu saplacini, lai iznāk plakana paciņa, un tad sasaldē.