foto: Evija Trifanova/LETA
Šogad gaidāma laba medus raža
Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. jūlijs, 06:31

Šogad gaidāma laba medus raža

Kas Jauns Avīze

Medus raža Latvijā kopumā gaidāma laba, paredz Latvijas Biškopības biedrības veterinārārste un pētniece Ineta Eglīte.

Pēc visai drēgnā pavasara, kas bitēm daudzviet neļāva izlidot pēc nektāra, vasaras pirmais mēnesis bijis ļoti labs, ļaujot biškopjiem jūlijā lielākoties ievākt labas medus ražas. Turpretim pērn maija vēsajām naktīm nesekoja vasarīgi silts laiks un medus raža bija viduvēja vai dažviet pat nekāda.

Patlaban tiek iegūts rapšu un meža aveņu medus, drīz būs arī liepziedu un sēto nektāraugu medus. Pateicoties piemērotiem laika apstākļiem, bišu saimes ir labi attīstījušās un spēcīgas. “Tādējādi tās ir arī izturīgākas pret slimībām un mērenu pesticīdu ietekmi, ja tāda rodas,” skaidro biedrības veterinārārste.

Vienlaikus Eglīte atzīmē, ja dienas ir ļoti karstas, bitēm ir papildu slodze, dzesējot stropu un pārstrādājot nektāru medū, taču kopumā karstais laiks ir vairāk devis laba. Tomēr karstā laikā ziedošie augi ātrāk nozied, līdz ar to arī agrāk beidzas ienesums, taču pietiekamas temperatūras un mitruma apstākļos var ievākt arī vairāk nektāra.

Latvijas Biškopības biedrība pārstāv 3253 dravniekus. Šogad viņiem jāsamierinās, ka biedrība atcēlusi 16. un 17. jūlijā Riebiņos plānoto vasaras saietu, kurā ik gadu piedalās 800 līdz 1700 dalībnieku. Pašlaik šādos pasākumos var piedalīties pret Covid-19 vakcinētie un izslimojušie ar derīgu sertifikātu. “Biškopju vidū, tieši tāpat kā sabiedrībā kopumā, ir gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki, un mēs nevēlamies šķelt biškopju sabiedrību, tādēļ atceļam plānoto saietu,” komentē biedrībā.

Biedrība reģistrēta 1994.gadā, un tā pārstāv 3253 lauksaimniekus. Biedrības mērķis ir pārstāvēt biedru intereses, veicināt biškopības nozares attīstību un stabilu izaugsmi Latvijā.