foto: Shutterstock
Ieliec siltumnīcā termometru –  tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem
Svarīgi ir nepieļauj temperatūras paaugstināšanos līdz +40 grādiem. Daudzi siltumnīcas augi tādu karstumu pārcieš grūti un var aiziet bojā.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. jūlijs, 20:04

Ieliec siltumnīcā termometru – tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem

"100 Labi Padomi"

Temperatūru siltumnīcā ir ļoti svarīgi uzmanīt, jo būve var uzkarst ļoti strauji – tajā var būt augiem nepanesams karstums. Tāpēc ieliec siltumnīca termometru – tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
  • Tikai piemērotā temperatūrā augi spēj uzsūkt barības vielas no augsnes un ūdens neiztvaiko, pirms tie ir padzērušies. Ja augi ir spēcīgi, slimības un kaitēkļi tos neapdraud.  
     
  • Ja naktis ir vēsas, bet dienās temperatūra strauji paaugstinās, arī siltumnīcā krasi mainās temperatūras, un augiem šādas pārmaiņas var nepatikt. Ja dienā un naktī temperatūras svārstības siltumnīcā ir vairāk nekā 15 grādu, siltumnīca ir jāpiesedz un uz nakti jāaiztaisa vēdināšanas lūkas un durvis. Tad dienā siltumnīca tik ļoti neuzsils, bet naktī neatdzisīs.

Tomātiem tīkama temperatūra

Tomāti vislabāk jutīsies, ja siltumnīcā temperatūra būs no +26 līdz +32 grādiem; karstākā birs un neapputeksnēsies ziedi, būs traucēta fotosintēze un raža būs neliela. Arī temperatūras pazemināšanās zem +14 grādiem tomātiem nepatīk – tie pārstās ziedēt. Raža vislabāk briest +25, +26 grādos; ja ražas laikā siltumnīcā ir karstāks, turpinās augt lapas, bet augļi būs nelieli un bez šķirnei raksturīgās garšas.

Svarīgi! Nepieļauj temperatūras paaugstināšanos līdz +40 grādiem! Daudzi siltumnīcas augi tādu karstumu pārcieš grūti un var aiziet bojā. Samazināt temperatūru palīdz siltumnīcas ēnošana vai sienu kaļķošana.