Sargies no apsēstības ar tīrību - pārāk sterilas mājas padara cilvēkus depresīvus
Mūsdienās cilvēku vide ir daudz tīrāka un higiēniskāka, tāpēc mūsu imūnsistēma īsti neiemācās, kā tikt galā ar infekcijas izraisītājiem.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 3. augusts, 05:28

Sargies no apsēstības ar tīrību - pārāk sterilas mājas padara cilvēkus depresīvus

Jauns.lv

Pētījumi liecina, ka augošā apsēstība ar tīrību, iespējams, padara cilvēkus depresīvus, vēsta "Daily Telegraph". Turklāt depresijas rādītāji augstāki ir tieši attīstītajā pasaulē, nevis planētas nabadzīgajā daļā.

Tīrāki dzīvokļi, mājas un biroji samazina netīrumu un baktēriju līmeni, kas var novest pie vājākas imūnsistēmas un smadzeņu darbības pasliktināšanās, brīdina pētnieki.

Tiesa, arī iepriekš pētījumos uzsvērta pārāk sterilas vides saistība ar vāju imūnsistēmu un pauduši domu, ka bērna saskare ar baktērijām un dzīvnieku spalvām varētu palīdzēt attīstīt organisma pretošanās spēju pret dažām slimībām.

Vājākai imūnsistēmai ir tendence pārspīlēti reaģēt uz putekļiem un netīrumiem, izpaužoties kā iekaisumiem un alerģijām, kas savukārt palēnina smadzeņu spējas saražot "laimīgās" ķīmiskās vielas un rada depresiju.

Zinātnieki norāda, ka depresijas rādītāji augstāki ir tieši attīstītajā pasaulē, nevis planētas nabadzīgajā daļā.

Piemēram, Lielbritānijā no depresijas cieš desmit procenti cilvēku, bet Nigērijā tikai viens procents.

"Cilvēkiem augot un attīstoties, attīstās viņu imūnsistēma. Ja viņi ir pakļauti lielākam daudzumam baktēriju un parazītu, viņi ir spējīgi labāk kontrolēt iekaisumus," skaidroja pētījuma autors Endrū Millers, "Mūsdienās cilvēku vide ir daudz tīrāka un higiēniskāka, tāpēc mūsu imūnsistēma nekad īsti neiemācās, kā tikt galā ar infekcijas izraisītājiem."

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock