foto: Shutterstock
Smaguma sajūta no svaigu biešu sulas - kāpēc tā?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. oktobris, 11:37

Smaguma sajūta no svaigu biešu sulas - kāpēc tā?

"100 Labi Padomi"

"Ja pēc svaigas biešu sulas dzeršanas rodas ļoti liela smaguma sajūta kuņģī, kā sevi pieradināt pie tās lietošanas? Varbūt pareizāk bietes izmantot vārītā veidā vai kā citādi pagatavot?" jautā lasītājs.

Atbild estētiskās medicīnas klīnikas 4. Dimensija dietoloģe Lāsma Kalnbērza.

Smaguma sajūta kuņģī var būt no produkta nepanesības. Tā ir gremošanas sistēmas reakcija, kas var izpausties arī ar sliktu dūšu, vēdera uzpūšanos, caureju. Ja ir nepietiekams skābes līmenis kuņģī, arī tas var neļaut pietiekami labi pārstrādāt produktus, tāpat kā arī kādu enzīmu (savienojumi, kas piedalās barības sašķelšanas procesos) trūkums.

foto: Shutterstock

Atšķirībā no pārtikas alerģijas (imūnās sistēmas reakcija) pārtikas nepanesības izpausmes atkarīgas no apēstā produkta daudzuma. Var mēģināt vienā reizē lietot mazāku devu biešu sulas vai atšķaidīt ar citu augļu vai dārzeņu sulu. Dažkārt smaguma sajūta rodas, ja vienā ēdienreizē tiek apēsti dažādi produkti, kurus būtu vēlams ēst atsevišķi.

Svaigā biešu sulā ir daudz vērtīgu uzturvielu, no kurām daļa termiskas apstrādes laikā pazūd. Tomēr arī vārītas bietes ir veselīgas un ieteicamas, ja svaigā veidā ir kādas nevēlamas reakcijas.

Zināšanai

● Svaigi spiesta sarkano biešu sula ir ļoti stipra, tāpēc pirms lietošanas tā noteikti jānostādina, pāris stundu paturot ledusskapī.

● Sāk ar mazumiņu – vienu divām ēdamkarotēm, pakāpeniski palielinot devu līdz 100 ml (ne vairāk).

● Vislabāk biešu sulu lietot, atšķaidītu ar ūdeni vai kombinētu ar citām dārzeņu un garšaugu sulām. Šādā kokteilī biešu sulai jābūt mazāk nekā pārējām sulām.