foto: Shutterstock
Vai vērts saldēt vai kaltēt jaunos zaļumus?
Saldētas nātres un citus zaļumus var izmantot gan zupām, gan putrām, gan smūtijiem.
Garšīgi
2021. gada 11. maijs, 19:10

Vai vērts saldēt vai kaltēt jaunos zaļumus?

"100 Labi Padomi"

Pavasarī dabas bagātības varam izmantot, lai bagātinātu savu uzturu ar minerālvielām, vitamīniem, antioksidantiem. Mēs pievienojam saviem smūtijiem, dzērieniem vai ēdieniem nātru, piparmētru un citu augu lapiņas. Varam tās arī sasaldēt un sakaltēt nākamajai ziemai. Iesaka Willow Med uztura speciāliste Zinaīda Griščenko. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Protams, pirmais noteikums ir izmantot tikai labi pazīstamus augus.

Tas, vai kaltējot un saldējot mainās šo produktu uzturvērtība, ir atkarīgs no procesa gaitas un uzglabāšanas. Kā zināms, žāvējot augus, gaisa un  gaismas ietekmē nedaudz zūd ēteriskās eļļas, vitamīni un arī citas vielas.

Noteikti neieteiktu žāvēt vai kaltēt augus uz avīzēm vai žurnāliem, jo augs var uzsūkt tipogrāfijas krāsu. Ievērojot pareizus sasaldēšanas paņēmienus, jaunās lapiņas un pumpurus var saglabāt arī līdz ziemai, tomēr jāņem vērā, ka daļa vērtīgo uzturvielu iet zudumā.

foto: Shutterstock

Nātres un citus zaļumus var saldēt, un tas būs labāk nekā kaltēt (bet var darīt arī to), jo saldētajos zaļumos uzturvērtība būs lielāka. Pēc tam šos zaļumus var izmantot gan zupām, gan putrām, gan smūtijiem. Arī saldēšanas variantus var izvēlēties – ledus kubiņos, sagrieztus kastītēs utt. Viss ir tieši tāpat kā ar dillēm, pētersīļiem un skābenēm.