Divas receptes, kā raudzēt kvasu - no kāpostiem vai burkāniem
Interesants veids, kā izmantot ziemas dārzeņus.
Kāpostu kvass
1 prāva kāpostgalva
250 g cukura
50 g rauga
5 l ūdens
1. Notīrītu kāpostgalvu sagriez 3–4 cm platās strēmelēs. Tās rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī un liec uz plāts. Ievieto siltā cepeškrāsnī un nožāvē.
2. Sausos kāpostus ievieto emaljētā traukā, aplej ar ūdeni un uz mazas uguns vāri 15 minūtes.
3. Noņem no uguns, mazliet atdzesē un izkās caur sietu vai marli. Nolej divas nelielas porcijas. Vienā porcijā siltā novārījuma izšķīdini raugu un pielej pārējam šķidrumam.
4. Otrā porcijā siltā novārījuma izkausē cukuru un arī pielej pārējam novārījumam.
5. Pildi pudelēs vai burkās un aizvāko. Var pamēģināt nobaudīt jau pēc 1–2 dienām.
Burkānu kvass
200 g burkānu
200 g rudzu maizes
250 g cukura
20 g rauga
1 ēdk. miltu
3 ēdk. citrona sulas
3 l ūdens
1. Burkānus nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās. Maizi sagriez gabaliņos un sausā pannā apgrauzdē.
2. 4 l burkā vai citā piemērotā traukā iepildi burkānus un maizi, aplej ar siltu ūdeni, pārklāj ar marli un atstāj uz 10 stundām.
3. Pēc tam izkās caur sietu vai marli, pievieno nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdināta rauga, cukuru un miltus un atstāj, lai vismaz 12 stundas rūgst.
4. Pievieno citrona sulu un atstāj vēl uz 10–12 stundām.