Noderīgi ikdienā
2021. gada 14. aprīlis, 06:14

Gribu remontēt virtuvi. Ar ko sākt?

"100 Labi Padomi"

Virtuve ir viena no svarīgākajām telpām mājoklī. Tās remonts ir rūpīgi jāplāno, un steigties noteikti nevajag, jo pārtaisīt jau izdarīto ir dārgi un nepatīkami.

Remonts jāsāk ar virtuves plānu jeb projektu. Svarīgi detalizēti iztēloties, kā izskatīsies iecerētais, un visas domas pārcelt uz papīra, izvēloties vietu katrai virtuves ierīcei un mēbelēm.

Virtuves dizaina projekts

Virtuve jāmēra no stūra līdz stūrim. Plānā jānorāda komunikācijas, kuras jau virtuvē ir un kuras nevar pārnest (stāvvadi, gāzes vads, kopējā mājas ventilācija). Jau pirms remonta, nevis darbu karstumā, plānā jānorāda jaunās komunikācijas – ūdens izvadi, elektroinstalācija, kanalizācija. Šāds plāns vēlāk noderēs, izvēloties mēbeles.

Tālāk, sekojot plānam, jāizlemj, kur atradīsies plīts, izlietne, ledusskapis, cepeškrāsns un citas ierīces, kāda sadzīves tehnika vispār virtuvē atradīsies. Plānā jāatzīmē mēbeļu un tehnikas izmēri, pievēršot uzmanību tam, ka tehnikai jābūt blakus rozetēm (jeb rozetēm blakus tehnikai), bet izlietnei un ūdensmaisītājiem – līdzās ūdensvadam un kanalizācijai.

Saprotot, kā izskatīsies virtuve un kādi materiāli būs nepieciešami, jāizstrādā tāme. Visērtāk to darīt Excel tabulā. Tāmē jāieraksta virtuves platība, kādi materiāli būs nepieciešami, kādā daudzumā un cik tie maksā. Ja neproti veidot tāmi, prasi profesionāļiem!

Svarīgi! Remonta materiālus iegādājies ar uzviju – tad nākotnē būs vieglāk kaut ko pieremontēt vai nomainīt sabojātu detaļu. Parasti, ja remontē virtuvi, plāno arī jaunas mēbeles, kas vienmēr nozīmē arī jaunas tehnikas iegādi.

Soli pa solim

  • Virtuves remonts ir darbietilpīgs process. Tam ir divi notikumu attīstības varianti – to dari pats (tas var ievilkties) vai algo speciālistu. Ja izdodas atrast labu meistaru, viss tiks izdarīts ātri un bez paša iesaistīšanās. Ja neveiksies – tērēsi laiku un līdzekļus par ... izgāšanos. Tāpēc meistaru izvēlies īpaši rūpīgi vai pasūti kompleksu remontu pārbaudītā uzņēmumā.
     
  • Sagatavo telpu! No virtuves jāiznes visas elektroierīces, mēbeles un jādemontē vecā apdare. Ja mainīsi grīdu, noņem arī veco segumu. Laikus pārdomā virtuves izvākšanu un celtniecības atkritumu iznešanu un izvešanu. Jānotīra arī griesti, ja tie ir balsināti, jānomazgā vai jānotīra krāsa. Tas pats attiecas uz krāsotajām detaļām. Ja iecerēta vērienīga pārplānošana, jādemontē starpsienas un jāizņem durvis. Ja mainīsi logu, vecais jānomaina pret jauno.
     
  • Novērtē komunikāciju stāvokli! Vai ir kaut kas jāmaina? Ja māja ir jauna, arī komunikācijas ir jaunas, bet, ja tām jau vairāk par 15 gadiem, gan jau būs kaut kas jāmaina. Īpaši tas attiecas uz elektroinstalāciju – tehnisko ierīču mūsdienās ir daudz, tāpēc elektroinstalācijai jābūt mūsdienīgai, spējīgai izturēt lielu slodzi. Rozetēm jābūt novietotām tā, lai ar tām būtu ērti strādāt, turklāt – pietiekamā daudzumā.
     
  • Atceries, ka mēbeļu izgatavošanas speciālists jāaicina uzreiz pēc tam, kad nošpaktelē sienas; meistars precīzi izmērīs un pārbaudīts rozešu atrašanās vietas. Ja rozete būs jāpārnes uz citu vietu, šis ir vispiemērotākais laiks to izdarīt bez liekiem kapitālieguldījumiem. 
     
  • Pērc materiālus! Sagatavo nepieciešamo materiālu sarakstu, piemēram, špakteļmasa un līme, cements, krāsa sienām un griestiem, apdares materiāli: flīzes, tapetes vai kas cits. Grīdas segumu izvēlies pēc sagatavotā dizaina projekta. Atkarībā no rozešu, elektroinstalācijas, ūdensvada, maisītāju un ventilācijas ierīču stāvokļa tās jāsaremontē vai jānomaina.
     
  • Lai nepieciešamos materiālus iegādātos ekonomiski, dari to ziemā – tad cenas ir zemākas. Nepērc visus materiālus uzreiz, pagaidi izdevīgus piedāvājumus, akcijas un atlaides.
     
  • Ķeries pie melnās apdares! Šajā remonta posmā jāsagatavo sienu un griestu virsmas baltajai apdarei. Sienas maksimāli jāizlīdzina (protams, ja nav paredzētas nelīdzenas vai raupjas), īpaši, ja tās tiks flīzētas. Jāizlīdzina arī griesti. Ja izlīdzināt ir sarežģīti, izvēlies piekārtos vai uzvelkamos griestus. Ja sagatavošanas posmā vecais grīdas izlīdzinājums likvidēts, jālej jauna grīda. Pēc visu melno apdares darbu paveikšanas materiāliem jāļauj nostāvēties un nožūt, tikai pēc tam var ķerties pie tīrās apdares.
     
  • Klāt baltās apdares darbi! Esam fināla taisnē! Labāk sākt ar griestiem, citādi nosmērēsi jauno sienu un grīdu. Populārākais sienu apdares materiāls ir viegli kopjamās keramikas, akmensmasas vai stikla flīzes. Bez flīzēm izmanto arī citus dekoratīvos materiālus; vislētākā apdare ir krāsojums ar mazgājumu krāsu. Var izvēlēties arī tapetes – vinila, flizelīna, šķidrās vai krāsojamās, kas arī ir viegli kopjamas.
     
  • Grīdas seguma materiālu izvēle ir plaša – vari izvēlēties kombinētu variantu ar dažādiem materiāliem darba un ēdamzonā. Flīžu un akmens grīdām noderēs silto grīdu sistēma. Ieklāt flīžu un akmens grīdu pašam ir ļoti sarežģīti; ja remontē pats, labāk ņem linoleju vai laminātu.
     
  • Iekārto! Kad apdares ir kārtībā, jāmontē projektam atbilstīgas mēbeles. Darba virsmā pēc kartona šablona jāiegriež izlietne. Pašās beigās jāpieslēdz sadzīves tehnika, kas jānovieto tai paredzētajās vietās un jāpieslēdz rozetei. Ja virtuvē paredzēta veļas mašīna, tā jāpieslēdz ūdensvadam un kanalizācijai. Pēdējos pieliek gaismekļus un aizkarus vai žalūzijas.

Ar ko noteikti nesāc, ja remontē pats:

*ar veco tapešu un lamināta demontāžu, pirms esi izdomājis, ko tieši virtuvē mainīsi;

*ar materiālu izmantošanu, pirms esi izpētījis instrukcijas;

*ar skaistu, taču virtuves agresīvajai videi absolūti nepiemērotu materiālu iegādi;

*ar strādāšanu, ignorējot celtniecības tehnoloģijas;

*ar rozešu un ūdensvada remontu, nezinot, kā tas ierīkots;

*ar neprofesionālu meistaru salīgšanu.

Remonta darbu secība:

*demontāža;

*jaunā elektroinstalācija;

*sienu apmešana, špaktelēšana;

*griestu špaktelēšana vai piekaramo vai uzvelkamo griestu montāža;

*griestu krāsošana;

*sienu krāsošana vai aplīmēšana ar tapetēm;

*virtuves ietērpšana flīzēs vai citā apdares materiālā;

*grīdas uzliešana,;

*siltās grīdas ierīkošana;

*grīdas uzklāšana – flīzes, lamināts, linolejs;

*durvju nomaiņa vai ielikšana;

*kājlīstu pielikšana;

*rozešu un slēdžu pielikšana, gaismekļu instalācija;

*nosūcēja montāža;

*aukstā un karstā ūdens padeve;

*tīrie apdares darbi.

Darbus ieteicams veikt šādā secībā, lai nesabojātu jau paveikto.