foto: Shutterstock
Strīds par 20 centimetriem: siltināšanas dēļ samazinājies attālums līdz kaimiņam
Likums un taisnība
2021. gada 8. aprīlis, 06:15

Strīds par 20 centimetriem: siltināšanas dēļ samazinājies attālums līdz kaimiņam

Sniedze Smilga

Jauns.lv

Esmu veicis ēkas pamatu siltināšanu. Ēka atrodas 60 centimetru no kaimiņa īpašuma robežas. Vai man veiktie darbi ir jāsaskaņo ar kaimiņu, vai tie ir jāsaskaņo tikai ar būvvaldi? Ja es veiktos darbus nesaskaņoju ar kaimiņu, vai man būs jādemontē pamatu siltinājums?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaimiņš apgalvo, ka, siltinot ēku, ir palielināts tās būvapjoms un samazinātas ugunsdrošības atstarpes līdz blakus īpašumam. Kaimiņš arī norāda, ka Ministru kabineta noteikumos Nr. 333 par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-15 "Būvju ugunsdrošība" 34. punktā rakstīts: “Būves pārbūves un atjaunošanas gadījumā atļauts saglabāt esošās atstarpes starp būvēm un atstarpes līdz blakus esošo zemes vienību robežām, ja netiek palielināti būvju gabarīti ugunsdrošības atstarpes virzienā.”

Šāds formulējums Ministru kabineta noteikumos parādījies pēc grozījumiem, kas veikti 2018. gada 11. septembrī.

Jūrmalas domes Pilsētplānošanas nodaļas galvenā arhitekte Dace Briede skaidro, ka tagad, projektējot ēku, attālumam no ēkas līdz blakus īpašuma robežai ir jābūt ne mazākam par četriem metriem.

Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi 132. punktā rakstīts: “Jaunbūvējamās būves izvieto ne tuvāk par 4 m no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka rakstveida saskaņojums un netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas un insolācijas jomā.”

Briede norāda, ka arī ēku siltināšanas gadījumos, saskaņojot projektu, likums nekādus izņēmumus nepieļauj. Ēku varētu siltināt arī no iekšpuses, taču cokolu (pamatus) nav iespējams siltināt no iekšpuses. Siltināšanas dēļ attālums līdz kaimiņu īpašumam varētu samazināties aptuveni par divdesmit centimetriem.

Agrāk normatīvos noteiktais attālums no ēkas līdz kaimiņu īpašuma robežai bija trīs metri. Redakcijai nav zināms, kādēļ mūsu lasītāja gadījuma attālums ir tikai 60 centimetri. Iespējams, ka senāk abi īpašnieki ir saskaņojuši šādu attālumu, vai arī ēka ir vēsturiskā apbūve. Lasītājs nav arī atrakstījis, kādā attālumā atrodas kaimiņa māja.

Veidojas paradoksāla situācija. Valsts un Eiropas Savienība iestājas par ēku siltināšanu un energoefektivitātes paaugstināšanu. Taču šajā gadījumā ēkas pamatus nedrīkst siltināt, jo samazināsies ugunsdrošības attālums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās