foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.
VIDEO: Rīgas Zooloģiskais dārzs skaidro - kā rīkoties, ja pludmalē sastop roņu mazuli?
26. janvārī Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais roņu mazulis.
Mūsu mīluļi
2021. gada 16. marts, 18:20

VIDEO: Rīgas Zooloģiskais dārzs skaidro - kā rīkoties, ja pludmalē sastop roņu mazuli?

Jauns.lv

Baltijas jūrā uz salām dzimušie pelēko roņu mazuļi martā ir paaugušies un nereti dodas jūrā vieni. Baltie un pūkainie ronēni ir sastopami arī Latvijas piekrastē, kur lielākoties nonāk no Igaunijas. Kā rīkoties, ja pludmalē sastop roņu mazuli?

Svarīgi atcerēties, ka roņu mazuļiem vislabākā palīdzība ir netuvošanās tiem, uzsver Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns, viņš piebilst, ka būtiski pieskatīt suņus, kuri ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot.

“Viņu nekur nevajag stiept, jo viņš nav valis. Nav jāglābj un nav jāstumj ūdenī. Viņš ir iznācis krastā, jo ronim nav tās biezās tauku kārtas un viņam salst. Viņš grib sēdēt krastmalā, nomainīt savu kažoku un tad mēģināt domāt par zivju meklēšanu,” skaidro Lielkalns.

Iedzīvotājiem pludmalē sastaptos ronēnus nav ļauts glābt, jo tā tiek apdraudēta gan roņa, gan glābēja veselība. M. Lielkalns uzsver, ka gadījumā, ja ronim nepieciešama palīdzība, Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti ir vienīgie, kas var pieņemt lēmumu par tās sniegšanu.

Lai skaidrotu, kāda ir cilvēku pareiza rīcība, sastopot roņu mazuli, Dabas aizsardzības pārvalde piekrastē izvietojusi informatīvus plakātus.