foto: Unsplash
Garšīgi

Gardai maltītei - divas sātīgu kariju receptes

"100 Labi Padomi"

Karijus var pagatavot mazāk un vairāk pikantus. Šoreiz iesakām, kā gatavot turku zirņu kariju, kas piemērots arī vegāna uztura piekritējiem, kā arī pikanto vistas kariju ar dārzeņiem.

Vārds karijs ir atvasināts no tamilu vārda karhi vai kari – tā Dienvidindijā dēvē sautējumus, zupas un biezas mērces. Tā nu ir iegājies, ka pie mums ar vienu un to pašu vārdu apzīmē gan ēdienu, gan garšvielu maisījumu, kura sastāvā mēdz būt vismaz septiņas vai desmit, dažkārt pat divdesmit un vēl vairāk garšvielu.

Turku zirņu karijs

Gatavam karijam var pārkaisīt gan svaigas koriandra, gan pētersīļa un bazilika lapiņas.

foto: Shutterstock.com

4 personām
50 minūtes

• 800 g konservētu turku zirņu
• 400 g konservētu tomātu gabaliņu savā sulā
• 4 ķiploka daiviņas
• 2 sīpoli
• 1 ēdk. eļļas
• 1 ēdk. maltas kurkumas
• 1 tējk. maltu čili piparu
• 1 tējk. maltas saldās paprikas
• 1 ½ tējk. maltu romiešu ķimeņu
• 1 ½ tējk. malta koriandra
• sāls

1. Nomizotus sīpolus sagriez plānās ripiņās, ķiplokus viegli saspaidi. Turku zirņus ieber caurdurī, noskalo aukstā ūdenī un rūpīgi notecini.

2. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un maisot pāris minūtes pasautē. Pievieno garšvielas un turpini sautēt vēl 2–3 minūtes.

3. Iemaisi tomātus un zirņus un uz mazas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Ja vajag, pievieno vēl garšvielas.

Pikantais vistas karijs ar dārzeņiem

Garšvielas karija sastāvā uzmundrina un iekustina tos, kam uzmācies gurdums un zudusi interese par aktīvu dzīvi. Savukārt dārzeņi zināmā mērā neitralizē lieko asumu.

foto: Shutterstock.com

4 personām
1 stunda 10 minūtes

• 4 vistas filejas
• 3 ķiploka daiviņas
• 2 tomāti
• 1 burkāns
• 1 dzeltenās paprikas pāksts
• 1 liels sīpols
• 1 svaiga sarkanā čili pāksts
• 1 gabals svaigas ingvera saknes (5 cm)
• 3 ēdk. dzidrināta sviesta
• 2 ēdk. zaļās karija pastas (nopērkama lielveikalos)
• 1 tējk. maltas kurkumas
• 1 tējk. garšvielu maisījuma Garam masala (nopērkams lielveikalos)
• 4 kardamona pogaļas
• sāls

1. Vistas fileju sagriez mazos gabaliņos. Nomizotu sīpolu, ingveru un ķiplokus smalki sakapā. Iztīrītu čili pāksti smalki sagriez. Burkānu nomizo, paprikai iztīri sēklas, un abus sagriez gabaliņos. Tomātus sagriez prāvākos gabalos.

2. Dziļā pannā sakarsē sviestu, iemaisi karija pastu, pievieno garšvielas, čili un ingveru un 1–2 minūtes pacep.

3. Pievieno sīpolus un ķiplokus, cep vēl aptuveni 1 minūti. Iemaisi tomātus.

4. Pievieno vistas gabaliņus un samaisi. Pieber dārzeņus un uz lēnas uguns sautē 20 minūtes. Ja vēlies, pārkaisi ar svaigu koriandru.