Sēņu kulinārijas modes kliedziens
foto: Maija Pohodņeva
Parastā sērpiepe Latvijā ir sastopama bieži – uz lapu koku stumbriem, dažkārt arī uz celmiem, var atrast pat pilsētas parkā.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 2. janvārī, 14:43

Sēņu kulinārijas modes kliedziens

Jauns.lv

Jādomā, arī šovasar sēņotāji nelaidīs garām pērn par modes kliedzienu kļuvušo piepju gatavošanu un ēšanu. Protams, uz pannas nav liekama jebkura piepe, bet parastā sērpiepe (Laetiporus sulphureus).

Tā ir lasāma jau maijā un jūnijā. ASV un Lielbritānijā šo piepi dēvē par “chicken of the wood” – meža vistu, jo garša ir  nedaudz līdzīga. Gatavojot sagriež sīkāk un apcep uz pannas, var arī gatavot kā karbonādi, panētu miltos un olā. Jaunas sērpiepes ir ne tikai ēdamas, bet arī ārstnieciskas, samazina cukura līmeni, izmantojamas vēža profilaksei.

Parastā sērpiepe Latvijā ir sastopama bieži – uz lapu koku stumbriem, dažkārt arī uz celmiem, var atrast pat pilsētas parkā. Jauna tā ir koši dzeltena un sulīga, veca kļūst cieta un vairs nav ēdama. Noteikti nedrīkst ēst, ja piepe uzaugusi uz Latvijā reti sastopamās parastās īves – piepe būs uzsūkusi indīgās vielas no koka.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.