foto: Māris Puķītis
Kraukļi sāk ligzdot jau ziemā
Krauklis ir vienīgais putns, kurš apzināti pagatavo rotaļlietu, nolaužot zariņu, ar kuru kaitina otru kraukli.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 31. janvāris, 11:21

Kraukļi sāk ligzdot jau ziemā

Jauns.lv

Kamēr daudzi citi putni vēl ir siltajās zemēs, kraukļi jau gatavojas ligzdot – mātīte apmēram februāra beigās izdēj trīs līdz septiņas olas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kraukļa smadzenes ir vienas no lielākajām starp visiem putniem, un tas patiešām spēj risināt neierastas situācijas, atdarināt un analizēt notiekošo. Teiciens, ka vieglāk nošaut trīs lapsas nekā vienu kraukli ir itin patiess. Putnu fotogrāfi mēdz iekārtot slēpņus ērgļiem, pievilinot tos ar kādu beigtu dzīvnieku, un labi zina, ka jānoslēpjas pirms saullēkta – ja ieraudzīs kaut viens krauklis, tas dos ziņu pārējiem, ka te kaut kas nav kārtībā.

Dabā novērots, ka krauklis speciāli sasauc vilkus pie miruša dzīvnieka ķermeņa – plēsēji uzplēš ādu, atvieglojot krauklim piekļuvi pie gaļas.  Jaunie kraukļi mēdz izdomāt rotaļas, piemēram, ziemas laikā slidinās no kalniņiem, lidojumā izpilda akrobātiskus trikus. Krauklis ir vienīgais putns, kurš apzināti pagatavo rotaļlietu, nolaužot zariņu, ar kuru kaitina otru kraukli.

Slīteres nacionāla parka zoologs Vilnis Skuja novērojis, ka kraukļu tēviņi mēdz pasniegt nelielas dāvaniņas savai mīļotajai – reizēm gardu kumosu, reizēm arī neēdamu, bet, viņuprāt, skaistumlietiņu, piemēram, apaļu kaula gabaliņu.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.