foto: Māris Puķītis
Tītiņš galvu var pagriezt par teju 180 grādiem
Tītiņš spēj pagriezt galvu par gandrīz 180 grādiem un, grozot to uz abām pusēm, var redzēt gandrīz 360 grādu leņķī.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. janvāris, 09:28

Tītiņš galvu var pagriezt par teju 180 grādiem

Jauns.lv

Pašlaik mežos tītiņu jeb grozgalvi sastapt nevar, jo šie putni devušies ziemot uz Āfriku. Šis ir viens no deviņiem Latvijas dzeņveidīgajiem, kaut arī nezinātājam īsti dzeni neatgādina, un ir vienīgais no savas kārtas, kas ziemu pavada siltās zemēs.

Atgriežamies Latvijā tītiņus var gaidīt no aprīļa sākuma. Tie, kas atlidos pirmie, dabūs labāko vietu – tītiņš pats nevar izkalt dobumu un meklē gatavu pajumti, var ievākties arī būrīšos un pa padzīt citus iemītniekus. Ligzdu tas neveido un olas dēj tieši uz dēļiem. Ar lipīgo mēli tītiņi velk no spraugām savu galveno barību – skudras, bet nesmādē arī citus kukaiņus un zirnekļus.

Tītiņš spēj pagriezt galvu par gandrīz 180 grādiem un, grozot to uz abām pusēm, var redzēt gandrīz 360 grādu leņķī. Kaklu tas uztraukumā izloka, groza galvu un šņāc kā čūska, un šādi naidnieku var arī aizbiedēt. Atrodoties uz zemes, ienaidnieku tuvumā saļimst un sastingst līdz briesmas garām, paļaujoties, ka pelēkbrūnais apspalvojums būs kā maskēšanās krāsa.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.