Garšīgi
2021. gada 1. februāris, 05:35

Kāpēc februārī ieteicams gatavot rozā saldēdienus? 4 receptes

"100 Labi Padomi"

Ar rozā ēdieniem agrākos laikos februārī bagātās mājās Anglijā, arī daļā Francijas, Vācijas un, iespējams, vēl citur centās aizgainīt pēdējo ziemas pelēkumu un uzturēt mundru prātu. Tam nebija nekādas saistības ar Valentīndienu, kā dažos avotos gadījies lasīt, bet gan tikai ar to pozitīvo iedarbību, ko var sniegt konkrētu krāsu izmantošana.

Krāsām ēdienā ir ļoti liela nozīme! Jo – garšas uztvere nav atkarīga tikai no signāliem, ko sūta garšas receptori uz mēles, to ietekmē arī citas maņas, un redzei ir teju vai galvenā loma.

Ja ar aizvērtām acīm sagaršo kaut ko saldu vai skābu, ne vienmēr uzreiz var pateikt, kas tas ir. Smarža arī ne vienmēr palīdz. Tikai ieraugot, var nešaubīgi pazīt, kas par ēdienu vai produktu atrodas uz šķīvja. Vizuālais iespaids lielā mērā nosaka arī garšu. Par to liecina arī fakts, ka viens un tas pats ēdiens dažādos apgaismojuma apstākļos garšo atšķirīgi.

Rozā krāsa satur bagātīgu toņu paleti: tā nomierina, palīdz norimt dusmām un agresijai, rada iekšēju mieru un vienlaikus iepriecina. Mēdz sacīt, ka rozā ir salda krāsa, un tas tiešām atbilst patiesībai – virtuvē, ēdienos tā vairumā gadījumu raisa asociācijas ar kaut ko patīkamu, saldu, mierinošu, romantisku.

Acīmredzot senāk ļaudis to zināja un jau iepriekšējā vasarā un rudenī sarūpēja mundruma avotu krājumus laikam, kad tumsa būs izsūkusi gandrīz visus spēkus, proti, pēdējam mēnesim pirms pavasara. Vairākās grāmatās par viduslaiku kulināriju ir minēts fakts, ka tikušas kaltētas ogas, augļi, arī augu saknes, ar kurām spēcinājās ziemā un pie reizes arī iekrāsoja dzērienus un ēdienus. Starp citu, sarkanvīns bija viens no iecienītākajiem līdzekļiem rozā un sārto toņu radīšanai.

Zināšanai

■ Rozā ēdiens uz balta šķīvja garšo labāk un saldāk nekā citu krāsu traukos.

foto: Shutterstock

Ar ko iekrāsot desertus rozā toņos?

■ Ja pagatavošanai izmanto sarkanas ogas (zemenes, avenes, dzērvenes, jāņogas, nelielā daudzumā arī kazenes un upenes), tad kombinācijā ar citiem produktiem, piemēram, ūdeni, pienu, biezpienu, krējumu, tās jau pašas par sevi radīs spilgtāku vai maigāku rozā krāsu.

■ Ja produktu sastāvā nav sarkanu ogu, rozā krāsu var iegūt, pievienojot ogu sulu, biezeni, sīrupu vai ievārījumu.

■ Interesantus krāsu toņus rada sausie augu krāsu pulveri – ar tiem var lieliski eksperimentēt, līdz atrod tīkamāko proporciju. Jārēķinās, ka pulveri ir koncentrēti un tāpēc piešķirs ēdienam arī noteiktu garšas niansi.

■ Dažādas intensitātes rozā toni var iegūt, piemēram, ar sarkano rožu ziedlapu, dzērveņu, karkadē un biešu pulveri.

Peldošās salas rozā mērcē

Peldošās salas klasiskajā variantā bauda ar vaniļas mērci. Vasarā desertu rotā ar svaigām ogām, bet ziemā piešķir mērcei košāku krāsu – ja vēlas. Izmantojot krāsu pulveri, ieteicams vispirms pamēģināt iekrāsot mazu mērces porciju, lai pārliecinātos, ka krāsas tonis būs patīkams.

4 personām
30 minūtes pagatavošanai

4 olas
500 ml + 3 ēdk. piena
120 g cukura
1 strīķēta ēdk. cietes
1 vaniļas pāksts
sārtas krāsas augu pulveris
sāls

1. Olu baltumus atdali no dzeltenumiem. Kopā ar šķipsniņu sāls puto un pakāpeniski iesijā 60 g cukura, līdz izveidojas stingras putas.

2. Platā katlā sakarsē (bet neuzvāri) 500 ml piena. Ar karoti noknieb no olbaltuma putām mazas klimpiņas un liec pienā. Uz lēnas uguns karsē aptuveni 5 minūtes. Ar putu karoti izņem un notecini.

3. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu. Pāksti un mīkstumu liec pienā, ieber cukuru.

4. Cieti iekul atlikušajā pienā. Pievieno dzeltenumus un vēlreiz labi sakul.

5. Pienu uzvāri un maisot iekul dzeltenumu un cietes maisījumu.

6. Maisot iesijā krāsu pulveri.

7. Mērci lej deserta trauciņos un ieliec peldošās salas.

foto: Shutterstock

Zemeņu un jogurta krēms

Viena no visvienkāršākajām rozā desertu receptēm, izmantojama gan ziemā – ar saldētām ogām, gan vasarā – ar svaigām. Ja ņem saldētas zemenes, deserta tapšanas laiks ir vēl īsāks: ogas atlaidina pavisam nedaudz un, daļēji sasalušas, sablendē ar pārējiem produktiem. Šādā gadījumā nav vajadzības desertu vēl papildus atdzesēt.

4 personām
15 minūtes pagatavošanai + dzesēšana

500 g zemeņu
500 g jogurta bez piedevām
4 ēdk. citrona sulas
3 ēdk. cukura
2 tējk. vaniļas cukura
svaigas piparmētras lapiņas
rīvēta šokolāde

1. Zemenes sagriez gabaliņos un ber dziļā bļodā. Pievieno jogurtu, cukuru, vaniļas cukuru un citrona sulu un sablendē, cik smalki vēlies.

2. Ieliec ledusskapī uz pusstundu, lai atdzesējas.

3. Piparmētras sakapā.

4. Krēmu iepildi deserta trauciņos, pārkaisi ar piparmētrām un šokolādi.

Kārtainais kazeņu deserts

Ja grib treknāku konsistenci, ņem treknāku biezpienu vai arī daļu aizstāj ar papildu devu saldā krējuma. Ja izmanto saldētas ogas, tad nav nepieciešams likt atdzesēties. Vienīgi veselās ogas, kas paredzētas rotāšanai, vajadzētu līdz izmantošanas brīdim turēt ledusskapī.

4 personām
20 minūtes pagatavošanai + dzesēšana

600 g kazeņu
350 g biezpiena
150 ml saldā krējuma
60 ml upeņu sulas
50 g cukura
50 g mandeļu vai šokolādes cepumu

1. Piektdaļu ogu atstāj rotāšanai, pārējās sablendē kopā ar upeņu sulu un vaniļas cukuru. Cepumus sadrupini rupjos gabaliņos.

2. Trešdaļu biezeņa sadali četros deserta trauciņos.

3. Vēl 4 ēdk. biezeņa noliec atsevišķi, bet pārējo sakul ar biezpienu un cukuru.

4. Saldo krējumu saputo stingrās putās un uzmanīgi iecilā biezpienā. Liec uz biezeņa kārtas trauciņos un uz pusstundu ievieto ledusskapī.

5. Pēc tam virsū liec atlikušo biezeni, veselās ogas un sadrupinātos cepumus.

foto: Shutterstock

Piena un ķiršu ievārījuma ķīselis

Ķiršu ievārījumā parasti ogas ir saglabājušās veselas, tāpēc, ja gribas viendabīgāku konsistenci un vienmērīgāku toni, ievārījumu var vai nu sablendēt, vai izberzt caur sietiņu.

4 personām
20 minūtes pagatavošanai

800 ml piena
7–8 ēdk. ķiršu ievārījuma
4–5 tējk. kartupeļu cietes
1–2 paciņas vaniļas cukura

1. Nosmel 3–4 ēdk. piena un iejauc cieti.

2. Pārējo pienu uzkarsē, iemaisi ķiršu ievārījumu un vaniļas cukuru un uzvāri.

3. Maisot pielej iejaukto cieti, vēlreiz noņem no uguns, salej deserta trauciņos un atdzesē.

Tēmas