foto: Anitra Tooma
Jenotsuņi guļ pa diviem
Jenotsuņi guļ līdz februāra vidum, kad tauku krājumi iet mazumā, tad sāk staigāt.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 23. janvāris, 09:05

Jenotsuņi guļ pa diviem

Jauns.lv

Vides žurnāliste Anitra Tooma un Slīteres nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja mežā pie Kolkas sastapuši jenotsuni. Zvēriņam šajā laikā vajadzētu gulēt, bet acīmredzot kāds to iztraucējis.

“Jenotsuņi guļ līdz februāra vidum, kad tauku krājumi iet mazumā, tad sāk staigāt. Ātrāk pamostas, ja nav rudenī pietiekami uzēdis taukus vai ir kādas vielmaiņas problēmas, tāpat, ja iztraucē meža darbi vai citas cilvēka aktivitātes,” stāsta Skuja. Jenotsuņu miegs ir vājš, nekas slikts nenotiks, viņš vienkārši atradīs citu pajumti ziemai.

Tāpat jenotsuņa miegu var izjaukt vilks, ja tas uzgājis viņa migu zem izgāzta koka saknēm un sācis rakt. Vilkam var arī apnikt rakt, bet jenotsuns, kad ir droši, iziet ārā un meklē citu vietu, tāpat viens jenotsuns var aizmukt, kamēr otrs krīt par laupījumu vilkam.

Interesanti, ka jenotsuņi parasti guļ pa diviem – “laulāts pāris”, viņi ir monogāmi, līdz “nāve mūs šķirs”. Tikai, ja viens iet bojā, otrs dibina jaunas attiecības.

Gados, kad pavasarī ilgi nekūst sniegs, viņiem ilgāk jāpaliek alā, jo pa dziļu sniegu ar īsām kājām paiet nevar. Tad nākas badoties, ko var redzēt pēc jenosuņu tualetes – viņi iet nokārtoties ārā, ap desmit metru no migas. “Uz pavasari kakiņi ir sausi, sakaltuši, mazi, tievi, vēderā nekā daudz nav. Ja ir pavisam badā, viens vienmēr nomirst pirmais, un otrs bez liela sentimenta viņu apēd, līdz var iet ārā. Izdzīvošanas stratēģija, pa vienam ietu bojā,” teic Skuja.

Līdz desmit grādu salam jenotsuņi var pat gulēt ārā un nejust diskomfortu, arī pavasarī, kad kļūst siltāks, viņi iziet no alas un saspiedušies kopā guļ ārā svaigā gaisā.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.