Noderīgi ikdienā
2021. gada 22. janvāris, 09:47

Želejveidīgā sēne: dzeltenā receklene

Jauns.lv

Lasītāja Zina nofotografējusi šo piepi Skrundas novada Raņķu mežā. “Bija uz krituša zara, izteikti želejveidīga,” raksta dabas vērotāja.

Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere spriež, ka bildē visdrīzāk redzama visumā bieži sastopamā dzeltenā receklene (Tremella mesenterica), kas aug uz ozolu un retumis citu lapukoku zariem, gan kritalām, gan stāvošu koku zariem.

Tā ir diezgan bieži sastopama želejveida sēne, kura mēdz augt uz trūdēt sākušas lapukoku koksnes. Būtībā dzeltenā receklene parazitē uz koksni noārdošajām vaskaiņu ģints (Peniophora) klājeniskajām sēnēm, ko reizēm ir gana grūti pamanīt, raksta mikologu mājaslapa senes.lv.

Dzeltenā receklene ir sastopama visu gadu, tomēr visbiežāk to ievēro agri pavasarī un vēlu rudenī, kad tās augļķermeņi ir mitrumā piebrieduši. Tā ir ēdama, taču bezgaršīga.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.