Kā pagatavot dārzeņu pastas
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kā pagatavot dārzeņu pastas

"100 Labi Padomi"

Dārzeņu un sēņu pastas jeb krēmi ir visai universāls produkts – tos var ziest uz maizes, baudīt kā piedevu rīsiem, makaroniem, kartupeļiem un arī iemaisīt zupās un sautējumos kā garšvielu vai biezinātāju.

Zaļo zirnīšu un piparmētru pasta

Pastu var gatavot arī no konservētiem zirnīšiem, taču tad krāsa nebūs tik koša.

15 minūtes

● 300 g saldētu zaļo zirnīšu
● 60 g ciedru riekstu
● 1 sauja svaigu piparmētras lapiņu
● 1 sīpols
● 1 ķiploka daiviņa
● 1 citrona sula un rīvēta miziņa
● olīveļļa
● sāls, malti pipari

1. Sīpolus un ķiplokus nomizo un rupji sakapā. Ieber pannā sakarsētā eļļā un viegli apsautē.

2. Riekstus ieber sausā pannā un viegli apgrauzdē, līdz sāk smaržot.

3. Zirnīšus blanšē verdošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē aukstā ūdenī, lai saglabājas koši zaļā krāsa.

4. Sīpolus, ķiplokus, riekstus, zirnīšus un piparmētras pildi blenderī, pamazām lej klāt eļļu, cik nepieciešams, un sablendē krēmīgā konsistencē.

5. Pieber sāli un piparus, pievieno citrona sulu un rīvētās miziņas.

Sēņu un riekstu pasta

Valriekstu vietā der arī lazdu vai ciedru rieksti.

30 minūtes

● 80 g brūno šampinjonu
● 80 g austersēņu
● 60 g valriekstu kodolu
● 10 g kaltētu baraviku
● 2 ķiploka daiviņas
● 1 sīpols
● ½ citrona sulas un rīvēta miziņa
● sakapāti pētersīļi
● olīveļļa
● sāls, malti baltie pipari

1. Baravikas aplej ar 100 ml ūdens un atstāj, lai vismaz 15 minūtes mērcējas.

2. Sīpolus un ķiplokus nomizo un smalki sakapā. Šampinjonus un austersēnes sagriez plānās šķēlītēs.

3. Pannā sakarsē 50 ml olīveļļas un viegli apsautē sīpolus un ķiplokus, pievieno sagrieztās sēnes un apcep.

4. Baravikas izņem no ūdens un kopā ar riekstiem pievieno pārējām sēnēm, un vēl pāris minūtes pacep.

5. Pievieno citrona sulu un miziņas un sablendē. Atbilstoši vēlamajai konsistencei pamazām lej klāt vēl eļļu.

6. Iemaisi pētersīļus, sāli un piparus.

Baklažānu un olīvu pasta

Šo pastu var blendēt, tomēr ar dakšiņu sakultajai ir patīkamāka tekstūra un izskats.

40 minūtes

● 500 g baklažānu
● 2 ķiploka daiviņas
● 2 ēdk. gatavās sezama pastas
● 1 sauja notecinātu melno olīvu bez kauliņiem
● 1 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu
● 1 citrona sula un rīvēta miziņa
● olīveļļa
● sāls, malti pipari

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 220 grādiem. Baklažānus uzliec uz plāts un cep aptuveni pusstundu, līdz miziņa kļūst melna un sāk mest burbuļus.

2. Nomizotus ķiplokus ļoti smalki sakapā.

3. No mazliet atdzisušiem baklažāniem ar karoti izņem mīkstumu un liec bļodā.

4. Pievieno sezama pastu, citrona sulu un miziņas, ķiplokus, pētersīļus un eļļu un ar dakšiņu sakul pēc iespējas viendabīgākā konsistencē. Pieber sāli un piparus.

5. Olīvas sagriez plānās ripiņās un pārkaisi baklažānu pastai.