Noderīgi ikdienā
2020. gada 21. oktobris, 20:15

Ātrie padomi virtuvē: ko darīt, ja uz tērauda katla ir traipi, tējas krūzē - nosēdumi

"100 Labi Padomi"

Kā iztīrīt koka dēlīti, kurā "ieēdušies" netīrumi, izmazgāt piekaltušu blendera krūzi vai notīrīt ūdens traipus no nerūsējošā tērauda katla vai bļodas? Lūk, ātrie padomi spodrībai virtuvē.

Ūdens traipi uz nerūsējošā tērauda

Nerūsējošā tērauda bļodas un citus traukus nevajag ilgi mērcēt ūdenī, jo karstums un ciets ūdens rada plankumus un pat krāsas izmaiņas. Tomēr, ja tā ir gadījies, ņem talkā etiķi – samitrini mīkstu lupatiņu un noberz. Atceries, ka šādi trauki pēc mazgāšanas vienmēr ir rūpīgi jānoslauka.

Tējas nosēdumi uz keramikas krūzēm

Krūzi pielej ar karstu ūdeni, ieber paciņu cepampulvera, uzputo un atstāj pa nakti. Pēc tam kārtīgi izskalo. Keramikas traukus nevajadzētu tīrīt ar agresīviem ķīmiskajiem līdzekļiem, jo tie mēdz bojāt šo trauku virsmu. Ar aci bojājums nav saskatāms, toties pēc tam netīrumi pieķeras virsmai daudz ātrāk.

Pieķepis katla dibens

Katlā ielej ūdeni aptuveni 4 cm augstumā, pieber 2 ēdk. cepampulvera un uz lēnas uguns vāri kādas 15 minūtes. Ja nepieciešams, ņem talkā koka karotes kātu (tādu, kas nav noapaļots) un noskrāpē pieķepuma kārtu.

Koka dēlīši, kuros ieēdušies netīrumi

Apkaisi ar rupjo sāli, ierīvē ar citrona pusīti un noskalo. Vai arī – cepampulveri samaisi ar ūdeni, lai izveidojas pabieza putriņa, uzzied uz dēlīša, atstāj uz kādām 5 minūtēm un pēc tam rūpīgi noskalo.

Piekaltusi blendera krūze

Ielej pusglāzi ūdens, pieber trešdaļu glāzes cepampulvera un darbini blenderi vismaz pusminūti.

Vīna nosēdumi stikla karafē

Ieber rupjo sāli un ledus kubiņus un spēcīgi krati, līdz stikls kļūst tīrs. Pēc tam rūpīgi izskalo.

Taukaini čuguna katli un pannas

Traukā ieber sāli un iekšpusi izberz ar mīkstu švammīti. Sāls uzsūc tauku paliekas un vienlaikus notīra ēdiena atliekas, ja tādas ir. Pēc tam trauku kārtīgi izskalo un rūpīgi izslauki.