Izmantošanas ziņā zemesriekstu sviests ir teju vai unikāls – to lieto visās kulinārijas jomās, sākot no cepumiem, kūkām, desertiem un beidzot ar pikantām zupām, sautējumiem un mērcēm.
Paša gatavots zemesriekstu sviests
Izlobi 125 g svaigu zemesriekstu, noberz brūnās miziņas, ber sausā pannā un viegli apgrauzdē, līdz rieksti sāk smaržot. Ieber blenderī un sasmalcini. Smalcinot lej klāt tik daudz zemesriekstu eļļas, lai riekstu maisījums kļūst krēmīgs. Pieber šķipsniņu cukura un sāli pēc garšas.
Zemesriekstu sviesta cepumi
Bļodā sakul 225 g sviesta, 225 g cukura, 250 g zemesriekstu sviesta, 135 g cukura, 1 paciņu vaniļas cukura un 2 olas. Iemaisi 220 g miltu, 75 g auzu pārslu, 2 tējk. cepampulvera, ½ tējk. sāls un ietecini 340 g izkausētas šokolādes. Ar ēdamkaroti liec mīklas kaudzītes uz neietaukotas plāts – 5 cm attālumā citu no citas un cep 10–12 minūtes.