Garšīgi
2020. gada 24. septembris, 04:44

Kas ir pupumētra - viens no vecākajiem Eiropas garšaugiem

"100 Labi Padomi"

Šo garšaugu ēdienos droši var izmantot sāls vietā. 

Daudzgadīgā pupumētra ir viens no visvecākajiem Eiropas garšaugiem. Tā izsenis iecienīta savu antiseptisko īpašību dēļ, tā labvēlīgi ietekmē gremošanu un rada vispārēju mundrumu. Augs satur daudz minerālsāļu, tāpēc ēdienā ar to var daļēji vai pilnībā aizvietot parasto sāli.

Pupumētrai (to sauc arī par piparzāli, gaļasmētru vai vīnazāli) ir viegli piparota, paasa smarža un mazliet dedzinoša garša, kas nedaudz atgādina raudeni. Lieto svaigu, kaltētu un saldētu. Svaigai ir noapaļotāka garša, kaltētai – intensīvāka un asāka. Svaigām pākšu pupiņām, salātiem un garšaugu mērcēm piemērotāka būs svaiga pupumētra, pārējiem ēdieniem var izmantot arī kaltētu.

Pupumētru pievieno ēdienam 10–15 minūtes pirms vārīšanas beigām. Ja vāra par ilgu, rodas rūgtena piegarša.

foto: Shutterstock

Kur iederas pupumētra?

■ Visos ēdienos, kas gatavoti no pupiņām un lēcām. Viegli piparotā garša labi papildina arī zirņu un dārzeņu zupas, kā arī gaļas, zivju un olu ēdienus. Kopā ar timiānu tā padara aromātiskākus un vieglāk sagremojamus kāpostu ēdienus.

■ Kotletes un frikadeles ar pupumētras piedevu iegūst Vidusjūras virtuvei raksturīgu vieglumu un smaržu.

■ Ja kartupeļu pankūku mīklai pievieno šķipsniņu kaltētas pupumētras, pankūkas sanāk īpaši smaržīgas un garšīgas.

■ Vistas gabaliņus vispirms ierīvē ar sasmalcinātu pupumētru, ļauj pāris stundas ievilkties, tad ierīvē ar kariju un ingveru un grilē.

Zināšanai

● Cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu pupumētru iesaka lietot piparu vietā.